Алергія на картоплю: що робити, якщо ви зіткнулися з цією проблемою

картопля та висип на щоках у дитини

Незважаючи на те, що картопля – це один із головних продуктів у нашому раціоні, останнім часом доволі часто стається таке явище, як алергія на картоплю. Здебільшого вона проявляється у малюків, які харчуються грудним молоком, але виникає й у дорослих.

Як проявляються симптоми алергії на картоплю

Ознаки алергії на картоплю бувають різними: від простого свербіння і почервоніння шкіри до більш серйозних проявів, таких як набряки або навіть бронхіальна астма. Деякі люди відчувають шлунково-кишкові розлади, такі як нудота, блювання та діарея.

Симптоми алергії на картоплю складно діагностувати з тієї причини, що цей овоч вважається гіпоалергенним. Тому підозра на саме цей продукт виникає в останню чергу.

Алергічна реакція на картоплю може проявлятися різними симптомами, залежно від її форми. 

  1. Дерматологічна форма алергії. Виявляється свербежем, висипом або атопічним дерматитом. На слизовій оболонці ротової порожнини з’являються неприємні відчуття, схожі на стоматит або герпес, обличчя вкривається плямами або пухирями. Також алергію на молоду картоплю можна виявити, якщо під час чищення виникли висипання на руках. При більш важкому перебігу алергії, висип поширюється по всьому тілу. 
  2. Харчова форма алергії. Супроводжується проблемами з боку шлунково-кишкового тракту. Наприклад, виникає біль у шлунку, нудота, блювота, розлад шлунку.
  3. Респіраторна форма. З’являється кашель, утруднене дихання, риніт і нежить. Викликає реакцію навіть сам запах чищеної картоплі.
  4. Системна форма алергії. Найважча, але вкрай рідкісна реакція, яка потребує негайної госпіталізації. 

Де ще міститься картопляний алерген

Симптоми алергії на картоплю пов’язані з реакцією імунної системи на певні білки, які містяться в картоплі. У рідкісних випадках виникає алергія на картопляний крохмаль. Найчастіше він зустрічається як згущувач, наприклад, у таких продуктах, як:

  • дитячі пюре та суміші;
  • варена ковбаса;
  • цукерки та тістечка;
  • томатні кетчупи; 
  • майонези.

Алергічна реакція на картоплю спричиняється протеїнами, що містяться в ній, зокрема туберином.

Відомо, що захворювання іноді з’являється через перехресну алергію. Наприклад, картопля запилюється з іншими рослинами, такими, як баклажани, помідори, перці та інші.

Крім того, можливо, що зазначені симптоми бувають обумовлені вживанням картоплі, яку вирощували із застосуванням надмірних доз пестицидів і нітратів. 

Як діяти в разі підозри на алергію

Якщо в дорослої людини, яка раніше не страждала на алергію на картоплю, виникли симптоми, слід здати аналізи. Але перш ніж упевнитися, що нездорова реакція організму пов’язана саме з цим харчовим продуктом, слід виключити картоплю зі свого раціону на кілька днів. 

Для діагностики алергії в лікарні проводять алергічні тести, які полягають у здачі аналізу крові, тесті на харчову та шкірні алергії. Після цього призначають протиалергічні препарати. Звісно, при цьому з раціону виключають картоплю. 

Якщо дитина відчуває схожі симптоми алергії на картоплю, важливо негайно звернутися до педіатра. Лікар має провести додаткові дослідження і призначити відповідне лікування. Як правило, лікування алергії на картоплю вимагає відмову від цього продукту, а також вживання антигістамінних препаратів для полегшення симптомів.

Загалом, алергія на картоплю у немовляти може бути серйозною проблемою, але з правильним лікуванням і наглядом з нею реально впоратися. Важливо стежити за реакцією організму на різні продукти й отримувати консультації лікаря з будь-яких питань, пов’язаних зі здоров’ям дитини.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Лікар пояснив, чи можна їсти білі волокна бананів
Банани є чудовим джерелом поживних речовин: калію,...
Дієтолог пояснив, як допомагає Coca-Cola при шлунковому грипі
Шлунковий грип, також відомий як вірусний гастроен...
Реклама