Чи можна їсти зелений горошок при панкреатиті

Панкреатична дієта важлива у процесі одужання. Хворим на панкреатит лікарі рекомендують легкозасвоювану дієту з невеликою кількістю жиру та клітковини.
При лікуванні підшлункової залози особливо важливо дотримуватись дієти при гострому та хронічному панкреатиті, який є особливо небезпечним для життя станом. Ушкодження острівців Лангерганса, що продукують інсулін, підшлункової залози може призвести до порушення її функціональності та стати причиною розвитку цукрового діабету. Щоб цього не допустити, необхідно стежити за раціоном хворого. Чи можна їсти зелений горошок при панкреатиті? Це питання ставить багато хто. Однак перш ніж на нього відповісти, необхідно сказати, якою має бути панкреатична дієта.
Зелений горошок при панкреатиті гострої форми заборонено
При гострому панкреатиті спостерігається активація травних ферментів. Тому в перші дні, після кількох днів голодування, хворому їжу та напої дають не пероральним шляхом, а внутрішньовенно вводять рідину та електроліти.
При тяжкій формі гострого панкреатиту внутрішньовенне або ентеральне харчування (вводять через зонд).
За легкої форми гострого панкреатиту на сніданок дозволяється каша, зварена на воді. При хорошій стерпності у пацієнта може бути ще два приймання каші на день. На другий-третій день кількість їди може бути збільшена до п’яти разів. У ці дні дозволяється кисіль чи натуральний йогурт. Допускається овочеве пюре, котлети на пару. Однак зелений горошок при панкреатиті на початку одужання заборонено.
Протягом першого місяця використовується легкозасвоювана дієта з обмеженням жирів та клітковини. Страви слід готувати на воді чи парі. Овочі та фрукти можна вживати тільки у відвареному вигляді або у вигляді пюре.
Рекомендується дробне харчування, п’ять-сім разів на день, калорійністю від 2000 ккал до 2200 ккал. Поступово слід вводити нові продукти, щоби прийти до повноцінного здорового харчування. Однак перш ніж відповісти на питання, коли можна споживати зелений горошок при панкреатиті, розглянемо його харчові якості.
Зелений горошок: не лише при панкреатиті
Зелений горошок дуже популярний у веганських та вегетаріанських дієтах. Він містить значний набір вітамінів: А, групи В (В1, В2, В3, В5, В6 і В9), С, Е і К. Також є в ньому цінні мінеральні солі — цинк, фосфор, магній, марганець, молібден, калій, селен, натрій, кальцій та залізо. Завдяки такому складу зелений горошок при панкреатиті може бути корисним. Крім того, він допомагає зупинити розвиток та інших захворювань.
Запобігає появі остеопорозу. У 150 г зеленого горошку міститься половина добової норми вітаміну К. Він необхідний для зміцнення кісткової системи та знижує ймовірність розвитку остеопорозу, що підвищує ризик травматизму.
Захищає серце. Дослідження данських вчених показало, що щоденне споживання зеленого горошку протягом двох тижнів знижує концентрацію тригліцеридів на 13%, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. А В3, В6, фолієва кислота і клітковина, що містяться в горошку, зменшують рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), що зміцнює здоров’я судин та серця.
Не допускає розвитку раку. Згідно з дослідженням мексиканських учених, споживання 2 мг поліфенолів на день захищає організм від раку шлунка. Невелика частина зеленого горошку містить майже 10 мг цих сполук. Також він багатий на антиоксиданти та хлорофіліни, що перешкоджають утворенню канцерогенів організмом.
Знижує ризик застудних захворювань. Зелений горошок містить вітамін С. Він підвищує стійкість до вірусних захворювань та знижує ризик розвитку раку.
Перешкоджає розвитку депресії. Зелений горошок багатий на фолієву кислоту, необхідну для правильного функціонування нервової системи. Дослідники з Йоркського університету та медичної школи Халл-Йорка в Канаді довели, що дефіцит фолієвої кислоти в організмі може стати причиною розвитку депресії.
Зелений горошок легко засвоюється і завдяки високому вмісту вуглеводів і клітковини є ситним. А наявність поживних речовин робить зелений горошок при панкреатиті корисним для раціону продуктом. Як його готувати для таких хворих?
Що приготувати з зеленого горошку при панкреатиті
Зелений горошок вважається продуктом, що відносно легко перетравлюється. Але при його введенні в раціон хворим на панкреатит слід спочатку проконсультуватися з лікарем або дієтологом. Це пов’язано з тим, що кожен випадок панкреатиту може мати свої особливості, та неконтрольоване запровадження нових продуктів може вплинути на стан здоров’я.
Як уже говорилося вище, зелений горошок при панкреатиті у гострій чи тяжкій стадії заборонено. Але якщо хвороба протікає у легкій формі, цей вид бобових може бути введений до раціону. Однак лікарі рекомендують готувати з нього протерті супи чи пюре, які не спричинять погіршення стану підшлункової залози.
Суп-пюре із зеленого горошку при панкреатиті
Інгредієнти: 1 л овочевого бульйону, 450 г зеленого горошку, 100 г нежирних вершків, 1 цибулина, 1 ст. л. рослинної олії, нарізана зелена цибуля
- На олії спасеруйте цибулю.
- Овочевий бульйон доведіть до кипіння. Всипте горох і знову доведіть до кипіння, після чого варіть на маленькому вогні ще 10 хв. Додайте в суп цибулю.
- Зварений суп зблендеруйте. Влийте вершки. Знову все добре перемішайте. Посоліть, поперчіть, посипте нарізаною зеленою цибулею.
Аналогічним чином готується пюре із зеленого горошку при панкреатиті.
Котлети із зеленого горошку при панкреатиті
Інгредієнти: 200 г зеленого горошку, 7 грибів, 1 велика цибулина, 1 солодкий перець, панірувальні сухарі, сіль, чорний мелений перець.
- Попередньо підготовлені овочі наріжте кубиками та обсмажте в олії. Горох відваріть.
- Змішайте всі інгредієнти та за допомогою блендера збийте до стану пюре. Посоліть, поперчіть.
- З одержаної маси сформуйте котлети. Обваляйте їх у сухарях і обсмажте на сковороді.
При введенні до раціону страв із зеленого горошку при панкреатиті важливо стежити за реакцією організму. Вони можуть викликати біль у животі, діарею чи нудоту. У таких випадках слід негайно припинити вживання зеленого горошку та проконсультуватись із лікарем.