Доведена користь полуниці
Це ніжна і соковита ягода, яка не тільки тішить своїм прекрасним смаком, а й має безліч корисних властивостей для вашого здоров’я.
Ось кілька причин, чому полуниця в нашому раціоні є надзвичайно корисною для здоров’я.
Наукові дослідження про користь полуниці
Лікарі-дієтологи стверджують, що вона не тільки дуже смачна, а й має величезний поживний потенціал, коли йдеться про здоров’я. Останніми роками вчені зацікавилися речовинами, які містяться в полуниці та їхнім впливом на організм людини.
Підтримує імунну систему
Найбільше в ній міститься значна кількість антиоксидантів, таких як вітамін С, антоціани та флавоноїди. Діючи як антиоксидант, вітамін С підтримує клітини імунної системи, захищаючи їх від ушкоджень, які можуть виникнути під час імунної відповіді організму. Крім того, вітамін С стимулює виробництво та функціонування білих кров’яних тілець.
Зменшує запалення
Запалення – це нормальна реакція організму на інфекцію, спричинену бактеріями або вірусами, а також на травму, наприклад, поріз або перелом кістки. Але коли запалення довго не припиняється, то проблема часто пов’язана з впливом токсинів або частим вживанням рафінованих продуктів.
Полуниця багата на поліфеноли. Вони захищають клітини від запальних ушкоджень. Недавні дослідження, що її вживання знижує певний відсоток запалень, таких як високочутливий с-реактивний білок.
Зменшує біль при остеоартрозі
Остеоартроз – це поширений вид артриту, на який зазвичай страждають жінки в більш зрілому віці. У цей період в організмі відбувається запалення, що призводить до болю в суглобах і руйнування хряща.
Група вчених проводила рандомне дослідження і дійшла висновку, що завдяки потужним антиоксидантним властивостям полуниці, у людей з остеоартритом колінного суглоба знижувався біль. Але ці результати заслуговують на подальше вивчення у більших дослідженнях.
Захищає організм від раку
У ній міститься багато поліфенолів, таких як елагова кислота. Вона діє як антиоксидант і долає процес розвитку канцерогенів.
Таких висновків дійшла група вчених, яка досліджувала вплив кислоти на запобігання або уповільнення розвитку хронічних захворювань.
Науковці дійшли висновку, що хоча сама по собі полуниця не запобігає і не лікує рак, але вона може стати частиною повноцінної дієти, сповненої протиракових властивостей.
Підтримує загальне здоров’я мозку
Нові дослідження показують, що нестача продуктів, багатих на антиоксиданти й поліфеноли, це одна з причин розвитку деменції Альцгеймера. Як вже було сказано – це чудове джерело антиоксидантів і потужних поліфенолів, які позбавляють запалення й окислювального стресу клітин.
Проте, хоч не можна стверджувати, що полуниця запобігає розвитку хвороби Альцгеймера, одне дослідження виявило, що люди похилого віку, які частіше вживають ягоду, мають менше шансів на розвиток деменції Альцгеймера. Вчені пов’язують це з вітаміном С і поліфенолами, що містяться в цій ягоді.
Покращує травлення
Містить клітковину, яка відіграє важливу участь у підтримці нормального травного процесу. Наприклад, одна чашка нарізаної полуниці містить приблизно 3,5 грама клітковини. Вона допомагає запобігати закрепам, сприяє поліпшенню перистальтики кишківника і підтримує здорову мікрофлору в шлунково-кишковому тракті.
Здоров’я волосся, шкіри, нігтів і суглобів
Бере участь у процесі утворення колагену, який є основним будівельним блоком шкіри, сухожиль, м’язів, суглобів і судин. Колаген виробляється завдяки високому вмісту вітаміну С. Таким чином, варто зазначити, що вживання полуниці допомагає зміцнити волосся, надає йому природного блиску та знижує вірогідність ламкості й випадіння.
Для жінок може виявитися особливо приємною і корисною маска для обличчя з полуниці. Вона розгладжує зморшки, робить обличчя більш гладким і пружним.
Шкода полуниці
Під час вживання полуниці слід бути обережним, особливо людям, які страждають на захворювання нирок і сечовивідних шляхів. Вона має сечогінні властивості, що може бути причиною загострення циститу і пієлонефриту. Це пов’язано з наявністю в ягодах фруктових кислот, таких як щавлева і саліцилова.
Крім того, ягода може бути джерелом алергічних реакцій у деяких людей. Вони можуть відчувати подразнення шкіри, свербіж, набряклість або навіть анафілактичний шок під час вживання полуниці. Тому людям, схильним до алергії, рекомендується бути обережними при контакті з цією ягодою.
Висновок
Отже, чи варто стверджувати, що всі приготовані страви з полуниці, чи то варення, чи то джеми, чи то заморожені ягоди, чи то свіжозібрані ягоди, приносять радість і здоров’я? Це очевидний факт, який зайвий раз підтверджує наука.