Форель при панкреатиті – чим корисна для підшлункової та коли краще обмежити її вживання

Форель та підшлункова залоза

Ті, хто зіткнулися з панкреатитом, змушені дотримуватися особливостей щодо свого харчування, щоб зменшити навантаження на підшлункову залозу і забезпечити правильну роботу органів травлення. Відомо, що морські та річкові риби корисні для організму своїми поживними та корисними речовинами. А що відомо про форель при панкреатиті? Як ця відома риба впливає на організм у разі шлункового захворювання? Розглянемо з точки зору користі та обмежень.

Користь форелі при панкреатиті

Форель містить легкозасвоювані білки високої якості, які надають організму всі необхідні амінокислоти для оновлення клітин і тканин. Це особливо важливо для пацієнтів із панкреатитом, у яких може бути обмежене перетравлення білків.

Омега-3 жирні кислоти, такі як ЕПК і ДГК, корисні для серцево-судинної системи, беруть участь у зниженні рівня холестерину й усувають запальні процеси в організмі. Форель у разі панкреатиту чинить протизапальну дію на підшлункову залозу тому, що багата жирними кислотами.

Багатство вітамінів групи B у прісноводній рибі підтримують здоров’я нервової системи, кісток і судин. Усього 100 грамів форелі дає добову дозу вітаміну D. Крім того, вона є джерелом таких мінералів як фосфор, магній та інші корисні речовини.

При постійному вживанні форелі, як і інших морепродуктів, підвищуються захисні сили імунної системи. Завдяки наявності антиоксидантів і багатому вітамінному складу збільшується опірність організму.

Перевага цієї риби в її доступності та різноманітності приготування. Риба доступна цілий рік. Її готують різними способами: запікають, відварюють, смажать, тушкують. Це дає змогу пацієнтам із панкреатитом змінювати свій раціон і насолоджуватися смачною та корисною рибою.

Обмеження вживання форелі за панкреатиту

Єдиний недолік форелі при панкреатиті – це її жирність. Високий відсоток жиру підвищує вироблення панкреатичних ферментів, щоб перетравити їжу, а це зі свого боку зайвий раз навантажує підшлункову залозу. У разі загострення панкреатиту або погіршення стану здоров’я слід обмежити вживання жирної риби, включно з фореллю.

Хоча прісноводна риба мешкає тільки в чистих водах, окрему увагу слід приділити її якості. Риба, особливо велика і хижа, може містити шкідливі речовини, як-от важкі метали або пестициди, через забруднення навколишнього середовища.

Для людей із панкреатитом та іншими захворюваннями органів травлення такий продукт несе небезпеку. Тому рекомендується обирати рибу від перевірених і надійних постачальників або купувати її, отриману з урахуванням усіх заходів охорони навколишнього середовища.

Штучно виведена форель часто містить різні вітаміни росту й антибіотики. Така форель у разі панкреатиту не тільки не корисна, а навіть принесе більше шкоди.

Щоб відрізнити справжню форель від підробленої, досить глянути на її зовнішній вигляд. Вона має бути світлішою, ніж та риба, яку вирощують у неволі, а також невеликою, вагою не більше 3-4 кг.

Слідкуйте за термінами придатності та умовами зберігання. Наприклад, не варто купувати заморожену рибу, оскільки в цьому вигляді неможливо визначити свіжість продукту.

Як і з будь-яким новим продуктом, реакція організму на форель іноді приносить дискомфорт. Деякі пацієнти з панкреатитом відчувають непереносність або алергічні реакції. Якщо з’являються такі симптоми, як висипання, діарея або болі в животі, слід припинити вживання риби й звернутися за консультацією до лікаря.

Неабияку роль відіграє метод приготування. Наприклад, у великій кількості олії або в смаженому вигляді форель за панкреатиту буде не корисною. Смажена і жирна їжа викликає посилення симптомів і підвищує навантаження на підшлункову залозу. Тому рекомендується віддавати перевагу менш жирним способам приготування, таким як варіння, запікання або тушкування. Варто також уникати додавання спецій і солі.

Крім цього, за проблем зі шлунково-кишковим трактом категорично не можна в’ялену, солону та копчену рибу.

Слід звернути увагу на порційний контроль. Занадто великі порції жирної риби посилюють симптоми панкреатиту. У період загострення захворювання форель неприпустима за жодних способів готування. Через 3-4 тижні після останнього нападу рибу дозволяється включити в меню, але поділити на невеликі порції й не з’їдати все за один прийом їжі.

Щоб зменшити навантаження на підшлункову залозу, уникайте додавання зайвих олій і віддавайте перевагу менш жирним її видам. Жирність риби часто залежить від місця вилову і пори року.

Крім форелі, у раціоні пацієнта повинні бути присутніми інші джерела жирів, рослинні олії, молочні продукти або м’ясо. Важливо контролювати загальну кількість споживаних жирів і збалансувати раціон з урахуванням особливостей панкреатиту.

При розробці дієти для пацієнта з панкреатитом, рекомендовано отримати консультацію у досвідченого дієтолога. Дієтолог допоможе визначити оптимальну кількість і частоту вживання форелі, враховуючи особливості стану здоров’я і реакцію організму.

Кожен організм по-своєму унікальний, і реакція на харчування також може відрізнятися. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря або дієтолога, щоб створити оптимальний раціон, який підходить саме для вас і враховує особливості вашого здоров’я.

Загальні рекомендації щодо вживання форелі в разі панкреатиту

Коли стан підшлункової залози стабілізувався, рекомендується помірне споживання форелі в разі панкреатиту. Загальні рекомендації, яких слід дотримуватися:

  1. Надавайте перевагу приготуванню риби методами, які не потребують смаження у великій кількості олії: запікайте у фользі або тушкуйте під кришкою.
  2. Слідкуйте за розмірами порцій, щоб уникнути надмірного навантаження органів травлення.
  3. Якщо у вас є алергія на рибу або непереносність, слід виключити форель із раціону.

Висновок

Форель – це цінне джерело поживних речовин і Омега-3 жирних кислот, які позитивно впливають на організм у разі панкреатиту. Однак помірність і правильний спосіб приготування відіграють важливу роль у збереженні сприятливого впливу на підшлункову залозу. Особливо в період загострення слід повністю виключити жирну рибу з раціону, щоб не зашкодити ще більше.

У разі виникнення захворювань або запитань щодо дієти слід проконсультуватися з медичним фахівцем або дієтологом.

Реклама
Боротьба з туберкульозом відновлюється після пандемії COVID-19, але все ще відстає від мети
Згідно з доповіддю Всесвітньої організації охорони...
З 1970 року вдвічі подвоїлася кількість народжених близнюків
За даними Бази даних метаболомів людини (HMBD), з ...
Реклама
Профілактика ГРВІ
Захисні заходи в сезон ГРВІ та ГРЗЛікарські препар...
С-реактивний білок при ГРВІ
Що таке С-реактивний білокАналіз на С-реактивний б...
Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама