Каша з амаранту – користь та шкода продукту
Амарантова крупа, виготовлена з насіння амаранту, є поживним продуктом, який привертає увагу корисними властивостями тих, хто піклується про своє здоров’я. Зовні крупа схожа на кіноа або кус-кус. Насіння має унікальне різноманіття поживних речовин, які сприяють підтримці гарного самопочуття. Наприклад, якщо в тижневий раціон включити 100-200 грамів крупи амаранту, всі функції організму будуть поступово налагоджуватися.
Дізнаємося більше, яка від амарантової каші користь і шкода, що містить крупа й при яких захворюваннях її краще не їсти.
Амарантова крупа: користь
Амарантова крупа багата на білки, які легко засвоюються. Білки сприяють росту й відновленню клітин, а також зміцнюють імунну систему. Протеїну в насінні міститься більше вдвічі, ніж у кукурудзі та пшениці.
Крім того, головною, її перевагою вважаються амінокислоти, включно з лізином, який рідко зустрічається в інших злаках.
Крім того, амарантова крупа – це джерело клітковини, яка сприяє нормалізації травлення і запобіганню закрепам. Клітковина також допомагає контролювати рівень холестерину в організмі та знижує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.
Амарантова каша, приготована з цієї крупи, також має свої переваги. Вона містить вітаміни групи В, залізо, магній і кальцій, які сприяють зміцненню кісток, нормалізації нервової системи та підтримці енергії в тілі.
Низка останніх наукових досліджень виявила значні переваги амаранту для людського організму:
- У разі застудних захворювань додавання амаранту в раціон сприяє зміцненню імунної системи, боротьбі з вірусами та інфекціями.
- Завдяки великому набору мінералів, що містяться в цій рослині, ризик захворювань кісток зведений до мінімуму.
- Він також сприяє зниженню рівня холестерину і покращує кровообіг. Вітамін К, присутній в амаранті, регулює згортання крові.
- Завдяки вмісту рутина, допомагає боротися з варикозним розширенням вен, зміцнює кровоносну систему, тканини й капіляри.
Потенційна шкода амарантової каші
Як і у випадку з будь-яким продуктом, вживання амарантової каші має бути помірним. Надмірне споживання може призвести до надлишкового надходження калорій і небажаного приросту ваги. Крім того, деякі люди мають індивідуальну непереносимість або алергічну реакцію на амарант.
За таких хронічних захворювань, як камені в нирках і жовчному міхурі, а також запалення підшлункової залози, кашу з амаранту варто вживати з обережністю.
Загалом, амарантова крупа є цінними та корисними продуктами для різноманітного та збалансованого харчування. Вона збагачує організм необхідними поживними речовинами та сприяє підтримці здоров’я, проте важливо вживати з урахуванням індивідуальних потреб та обмежень.