Користь і шкода шипшини для жінок і чоловіків

Шипшина – троянда, що виросла в диких умовах. Вона скромно приховує свою цінність під покровом колючок. Користь шипшини охоплює різні сфери здоров’я і благополуччя, як для жінок, так і для чоловіків. Ба більше, відвари, настої з плодів чинять позитивний вплив на функцію печінки та нирок, водночас мають деякі потенційні шкідливі властивості.
Як застосовують шипшину
У народній медицині використовують усі частини рослини: коріння, пагони, листя, але найчастіше плоди, які просто концентрат вітаміну С. Його в 10 разів більше, ніж у лимоні та смородині.
Крім антиоксидантів вона багата на пектин, вітаміни А, РР, групи В, Е, а також на корисні мінерали: магній, калій, кальцій, фосфор, але найбільше на залізо.
З плодів рослини роблять чаї, сиропи, відвари, вино, настій в термосі. З витяжки шипшини готують аптечні препарати, наприклад, жовчогінний Холосас, бактерицидні мазі та спазмолітичні настоянки, дитячі полівітамінні сиропи.
Чим корисна шипшина для жінок
Шипшина це джерело цінних речовин, здатних підтримувати жіноче здоров’я в будь-якому віці. Багата антиоксидантами, такими як вітамін С і каротиноїдами, вона сприяє зміцненню імунної системи, що особливо важливо під час вагітності та лактації.
Вітамін С сприяє синтезу колагену, підтримуючи здорову шкіру і волосся. Каротиноїди, своєю чергою, підтримують зір і захищають від дії вільних радикалів.
Недавні дослідження показали ефективність екстракту шипшини під час росту та міграції клітин одного з видів раку молочної залози. Він пригнічує агресивну форму раку, яка не піддається більшості наявних методів лікування.
Чи корисна шипшина для чоловіків
Для сильної половини людства шипшина також виявиться корисною. У ній міститься флавоноїд кверцетин, який має протизапальні та антиоксидантні властивості.
Плоди рослини діють як м’який сечогінний засіб, який виводить шлаки й токсини з печінки. Чоловіки, які часто вживають етанол, позбавлять свій організм інтоксикації на клітинному рівні.
Кверцетин покращує серцево-судинну систему і підтримує здоров’я простати. Крім того, корисна шипшина для тих, хто має симптоми артриту. За цього захворювання рослина чинить загальнозміцнювальну дію на кісткову систему.
Користь шипшини для внутрішніх органів
Окремо варто відзначити користь шипшини для печінки та нирок. Вона містить пектин, який сприяє очищенню печінки від токсинів і підтримці її здоров’я. Це особливо важливо в наш час, коли ми стикаємося із забрудненням довкілля та споживанням незбалансованої їжі. Крім того, антиоксиданти в шипшині допомагають захистити нирки від пошкоджень вільними радикалами, сприяючи їхній нормальній функції.
Завдяки пектину шипшина діє як проносний засіб, який не тільки усуває закрепи, а й слугує для здоров’я нормальної діяльності шлунково-кишкового тракту.
Шкода шипшини
Однак варто пам’ятати про деякі потенційні шкідливі властивості шипшини. Наприклад, людям із підвищеною кислотністю шлунка, загостреннями або виразковими захворюваннями слід вживати шипшину з обережністю.
Що стосується вина з її плодів, то воно має свої особливості. Напій містить високу кількість вітаміну С і поліфенолів, що робить його цінним і поживним. Однак варто враховувати, що вину притаманні кислотність і солодкість, які негативно позначаються на зубах і загальному здоров’ї, особливо в разі надмірного споживання.
Отже, шипшина – справжній дар природи, який корисний і жінкам, і чоловікам. Її речовини сприяють здоров’ю печінки та нирок. Проте варто пам’ятати про можливі негативні наслідки та проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати шипшину до свого раціону чи споживати вино з неї.