Кунжут – потужне джерело мікроелементів і користі для організму

кунжут

Це невелике насіння, яке отримують від рослини, відомої як сезамум індійський або просто сезам. Це одна з трав’янистих корисних культур, які використовуються людиною вже протягом кількох тисячоліть. Крім свого чудового смаку і текстури, він також має безліч корисних властивостей для здоров’я.

Ось декілька його корисних властивостей:

  1. Багате джерело поживних речовин, включно з білками, клітковиною, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами й мінералами (мідь, кальцій, залізо, магній і цинк). Корисні речовини важливі для підтримки здоров’я кісток, імунної системи та загального доброго стану організму.
  2. Підтримка серцево-судинного здоров’я за допомогою Омеги-3 й Омеги-6. Вони не тільки знижують рівень шкідливого холестеролу, а й сприяють зниженню артеріального тиску.
  3. Корисний для суглобів і кісток. Завдяки кальцію, залізу та цинку кісткова тканина стає щільнішою, що дає змогу уникнути розвитку остеопорозу.
  4. Забезпечує антиоксидантний захист за допомогою амінокислот сезаміну і сезамолу. Вони захищають організм від впливу вільних радикалів і запобігають ушкодженню клітин, а також сприяють уповільненню процесу старіння і зниженню ризику розвитку хронічних захворювань.
  5. Клітковина покращує травлення в організмі. Сприяє нормалізації травного процесу і запобігає закрепам, допомагає в підтримці здорової мікрофлори кишківника.

Де використовується кунжутне насіння

Його використовують у кулінарії, додаючи його до різних страв і закусок, включно з хлібом, випічкою, салатами та соусами. Він надає не тільки смачні, а й корисні добавки до різноманітної дієти. Наприклад, ті, у кого спостерігається непереносимість лактози, отримують корисні речовини з кунжутного молока. 

Приготована паста з кунжуту насичує енергією організм, надаючи ситості на весь день. Недавні наукові дослідження засвідчили, що лише 2 столових ложки пасти на день буде достатньо, щоб серцево-судинна система значно покращилася.

Він містить корисний мікроелемент мідь, тому здатний знімати запальні процеси в тканинах і суглобах, а також підтримувати нормальне засвоєння заліза. Крім того, в міді містяться ферменти з антибактеріальними властивостями, які пригнічують ріст грибків і патогенних мікроорганізмів.

Завдяки достатній кількості заліза в насінні, імунна система стає міцнішою і з легкістю бореться з чужорідними організмами. 

Однак, як і при введенні в раціон будь-якого продукту, рекомендовано помірне споживання кунжуту, особливо для людей з алергією на насіння або з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Чим корисний кунжут для жінок

У період менопаузи у жінок нерідко відбувається дисбаланс гормонів, знижується рівень естрогену. У складі насіння знаходяться особливі рослинні сполуки, фітоестрогени, які зберігають цей баланс. Якщо в раціоні жінок після 50 років буде присутній кунжут, то цей період проходитиме значно легше і менш болісно. 

Фітоестрогени, що містяться в насінні, регулюють гормональний баланс у жінок. Це особливо корисно під час менструації або за симптомів передменструального синдрому.

Також він містить велику кількість кальцію, що робить його чудовим продуктом для підтримки здорових кісток і зубів. Це особливо важливо для жінок після періоду менопаузи, коли ризик остеопорозу збільшується.

Крім того, насіння містить вітаміни групи B, які відіграють важливу участь в обміні речовин та енергетичному метаболізмі. Тому його вживання підтримує високий рівень енергії та життєву силу у жінок.

Магній, що міститься в ньому, відомий своєю здатністю знижувати рівень стресу і покращувати настрій. Регулярне споживання дасть змогу жінкам впоратися з повсякденним стресом і поліпшить загальний психологічний стан.

Загалом – це корисний і поживний продукт для жінок. Він сприяє підтримці загального здоров’я, гормонального балансу і поліпшенню зовнішнього вигляду. Рекомендується додавати його в салати, випічку або використовувати як основу для приготування соусів і паст.

Користь кунжуту для чоловіків

Кунжут – джерело цинку. Цей мікроелемент бере участь у виробленні чоловічих гормонів. Тому вживаючи чорний або білий кунжут, а також страви з його додаванням, чоловіки позбавляються безлічі сексуальних проблем. Крім того, в зернах міститься вітамін Е. Він відповідальний за виробництво чоловічого гормону тестостерону.

Також Омега-3 й Омега-6, які містяться в насінні, знімають напругу і підвищують сексуальне бажання так, як стимулюють вироблення серотоніну.

Отже, кунжут – це не лише чудова приправа та добавка до страв, а й цінне джерело поживних речовин та корисних властивостей для здоров’я. Введення його в раціон допомагає в підтримці загального самопочуття організму і покращує якість життя.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Дієта при гастриті
Переваги дієти при гастритіЯк дієта допомагає впор...
Препарати при синуситі
Як правильно підібрати ліки при синуситіЛіки проти...
Реклама
Реклама