Лікарі та дієтологи радять долучати до свого раціону сочевицю – чим вона корисна

Це поживна культура із сімейства бобових. Лікарі та дієтологи відокремлюють її до категорії дієтичних продуктів, оскільки вона має купу переваг:
- багата білком;
- легко засвоюється організмом;
- перевершує тваринний білок за поживністю.
Також її використовують у різних стравах і вона є основою для багатьох кулінарних експериментів.
На які корисні мікроелементи щедра сочевиця
Є неймовірно поживним продуктом, що володіє широким спектром корисних мікроелементів. До її складу входять усі життєво важливі вітаміни групи В, А, РР, Е, які відіграють важливу участь у підтримці здоров’я організму.
Також бета-каротин – найсильніший антиоксидант, який сприяє здоров’ю очей.
Аби організм людини нормально функціонував, у сочевиці є майже вся корисна таблиця Менделєєва! Це бор, залізо, йод, магній, марганець, мідь, кобальт, калій, сірка, селен, титан, цинк, хром, фосфор і багато інших.
Крім того, вона славиться Омегою-3 і 6, а також містить крохмалисті речовини, глюкозу і рослинну клітковину. Якщо в меню буде регулярно присутня ця крупа, то робота шлунково-кишкового тракту стане значно кращою, а також знизиться ймовірність захворіти на рак кишківника.
У результаті, сочевиця є цінним продуктом, багатим на численні поживні речовини, які допомагають підтримувати наше здоров’я і добре самопочуття.
Корисні дії сочевиці на організм людини
Її вживання має безліч позитивних ефектів на організм, роблячи її цінним харчовим продуктом. Ось деякі з її переваг:
- Покращує роботу нервової системи.
Усі бобові культури, зокрема й сочевиця, це чудове джерело амінокислот. Завдяки їй виробляється гормон серотонін, який позначається на роботі нервової системи.
- Зниження холестерину, чистка судин і підтримка серцевого м’яза.
Регулярне вживання знижує артеріальний тиск, чистить судини від холестеринових бляшок, підвищує рівень гемоглобіну.
- Допомога під час схуднення.
Містить високий відсоток білка, забезпечує тривале відчуття ситості, надає вітаміни та не містить жирів.
- Екологічність.
Має дивовижну здатність не вбирати в себе з ґрунту нітрати. Це своєю чергою робить її екологічно чистим продуктом, що особливо важливо для дитячого харчування.
- Підтримка імунітету.
Сочевиця, особливо якщо вона пророщена, багата на вітамін С. Саме в сезон епідемій грипу, коли наш організм відчуває нестачу вітамінів, ядра крупи стають незамінним помічником імунної системи в боротьбі з вірусами та бактеріями.
- Діє як профілактичний засіб до раку.
Ізофлавони, що містяться в ній, допомагають організму боротися з раковими клітинами. Дивно, що ці речовини зберігаються за високих температур. Тому сочевиця в будь-якому вигляді приносить позитивний ефект.
- Підходить для діабетиків.
Багатий вміст легких вуглеводів за наявності у крупі дає змогу безпечно вживати її діабетикам, не викликаючи різкого підвищення рівня цукру в крові.
У результаті, сочевиця є цінним продуктом, що сприяє поліпшенню здоров’я і дає змогу насолоджуватися її смаком і користю.
Що означають різні кольори сочевиці
Найпоширеніші сорти: зелена, коричнева і червона. Остання швидко розварюється, перетворюється на пюре, але при цьому зберігає велику кількість білка і заліза. Її рекомендують у разі анемії.
На другому місці – крупа оливкового кольору. Цей вид складається з недозрілих плодів, які, на відміну від червоної, не перетворюються на пюре, а зберігають форму кожного зернятка. Зелена корисна при гепатиті, виразці шлунка, підвищеному тиску, захворюванню суглобів і холециститу.
Останній колір – коричнева. Вона рекомендована при легеневих захворюваннях і навіть туберкульозі. Відрізняється від усіх попередніх круп більш вираженим горіховим смаком.
Кожен вид крупи корисний для схуднення і має свої особливості та цінні властивості. Їх можна використовувати в різноманітних рецептах для отримання поживних і смачних страв.
Протипоказання вживання сочевиці
Як і з будь-яким іншим продуктом, у сочевиці є свої особливості, які можуть завдати шкоди.
Наприклад, як і всі бобові, вона схильна спричиняти здуття і дискомфорт у кишечнику. Тому людям із чутливим шлунково-кишковим трактом або хронічними захворюваннями шлунка та кишківника, рекомендується обережно включати у свій раціон крупу.
У ній високий відсоток фітинової кислоти. Вона заважає засвоюватися кальцію, цинку та заліза. Тому якщо в організмі нестача цих речовин, рекомендується бути обережним із сочевицею.
Через труднощі в перетравленні, людям, які страждають на подагру, рекомендується уникати сочевиці.
Важливо врахувати ці фактори й проконсультуватися з фахівцем або дієтологом, якщо у вас є якісь наявні захворювання або індивідуальні особливості, перш ніж інтенсивно вживати сочевицю у своїй дієті.