Омега-6: користь та шкода для здоров’я

омега 6 та їжа

Ці жирні кислоти необхідні організму для нормального функціонування, проте їх надлишок може спричинити розвиток хронічних захворювань, таких як діабет. Коли омега-6 — користь, а коли омега-6 — шкода для здоров’я? Спробуймо в цьому розібратися.

Омега-6: користь величезна

Омега-6-повнонасичені жирні кислоти можна знайти в рослинних оліях, волоських горіхах, насінні гарбуза та соняшника, кунжуті, арахісі, авокадо.

Омега-6 кислоти входять до складу багатьох клітинних мембран та відіграють роль у регуляції запальних процесів. Вони підтримують імунітет, роботу травної та нервової систем, серця та нирок. Також омега-6 жирні кислоти запобігають розвитку гіпертонії та остеопорозу.

До жирних кислот омега-6 належать лінолева, гамма-ліноленова та арахідонова кислоти.

Омега-6: користь для організму

Зменшують рівень у крові ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину, що знижує ризик розвитку багатьох ризиків серцево-судинних захворювань.

Регулюють склад клітинної мембрани нейронів та покращують передачу сигналів між нервовими клітинами.

Нормалізують рівень цукру в крові, що перешкоджає розвитку ожиріння та цукрового діабету типу II типу.

Дефіцит омега-6 може спричинити

  • ослаблення імунітету;
  • схильність до інфекційних захворювань;
  • порушення роботи органів та тканин;
  • ураження шкіри;
  • затримку зростання;
  • проблеми із фертильністю;
  • зниження секреції сальних залоз;
  • розвиток гіпертонії.

Омега-6: шкода може бути величезною

Лікарі наголошують, що хоча омега-6 жирні кислоти важливі для здоров’я, їх надмірне споживання пов’язане з підвищеним ризиком розвитку запальних, серцевих та аутоімунних захворювань.

Концентрація цих кислот у крові часто спостерігається у прихильників західної дієти, в якій переважають червоне м’ясо, солоні закуски, солодощі, вино. Наслідок надлишку омега-6 шкоду завдає всьому організму.

Омега-6: шкода здоров’ю

  • розвиток хронічних запалень;
  • розвиток онкологічних захворювань, особливо раку молочної залози;
  • загострення симптомів артриту;
  • поява ожиріння;
  • погіршення стану шкіри;
  • виникнення депресії.

Омега-6: користь без шкоди

Лікарі радять споживати омега-6 жирні кислоти в поєднанні з омега-3 жирними кислотами, які мають протизапальну та антикоагулянтну дію. Це дозволить підтримати здоровий баланс в організмі та не допустити появи побічних ефектів.

Експерти вважають, що співвідношення омега-6 і омега-3 жирних кислот має становити 4:1. Це означає, що продукти, багаті на омега-6, добре поєднувати з продуктами, які є джерелом омега-3 жирних кислот, такими як жирні сорти риби (лосось, тунець або скумбрія). Згідно з дослідженнями, співвідношення омега-6 до омеги-3 може змінюватись в діапазоні від 4:1 до 1:1. Співвідношення 1:15 або 1:17 є шкідливим і спостерігається у прихильників західної дієти.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Дієта при гастриті
Переваги дієти при гастритіЯк дієта допомагає впор...
Препарати при синуситі
Як правильно підібрати ліки при синуситіЛіки проти...
Реклама
Реклама