Омега-6: користь та шкода для здоров’я

омега 6 та їжа

Ці жирні кислоти необхідні організму для нормального функціонування, проте їх надлишок може спричинити розвиток хронічних захворювань, таких як діабет. Коли омега-6 — користь, а коли омега-6 — шкода для здоров’я? Спробуймо в цьому розібратися.

Омега-6: користь величезна

Омега-6-повнонасичені жирні кислоти можна знайти в рослинних оліях, волоських горіхах, насінні гарбуза та соняшника, кунжуті, арахісі, авокадо.

Омега-6 кислоти входять до складу багатьох клітинних мембран та відіграють роль у регуляції запальних процесів. Вони підтримують імунітет, роботу травної та нервової систем, серця та нирок. Також омега-6 жирні кислоти запобігають розвитку гіпертонії та остеопорозу.

До жирних кислот омега-6 належать лінолева, гамма-ліноленова та арахідонова кислоти.

Омега-6: користь для організму

Зменшують рівень у крові ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину, що знижує ризик розвитку багатьох ризиків серцево-судинних захворювань.

Регулюють склад клітинної мембрани нейронів та покращують передачу сигналів між нервовими клітинами.

Нормалізують рівень цукру в крові, що перешкоджає розвитку ожиріння та цукрового діабету типу II типу.

Дефіцит омега-6 може спричинити

  • ослаблення імунітету;
  • схильність до інфекційних захворювань;
  • порушення роботи органів та тканин;
  • ураження шкіри;
  • затримку зростання;
  • проблеми із фертильністю;
  • зниження секреції сальних залоз;
  • розвиток гіпертонії.

Омега-6: шкода може бути величезною

Лікарі наголошують, що хоча омега-6 жирні кислоти важливі для здоров’я, їх надмірне споживання пов’язане з підвищеним ризиком розвитку запальних, серцевих та аутоімунних захворювань.

Концентрація цих кислот у крові часто спостерігається у прихильників західної дієти, в якій переважають червоне м’ясо, солоні закуски, солодощі, вино. Наслідок надлишку омега-6 шкоду завдає всьому організму.

Омега-6: шкода здоров’ю

  • розвиток хронічних запалень;
  • розвиток онкологічних захворювань, особливо раку молочної залози;
  • загострення симптомів артриту;
  • поява ожиріння;
  • погіршення стану шкіри;
  • виникнення депресії.

Омега-6: користь без шкоди

Лікарі радять споживати омега-6 жирні кислоти в поєднанні з омега-3 жирними кислотами, які мають протизапальну та антикоагулянтну дію. Це дозволить підтримати здоровий баланс в організмі та не допустити появи побічних ефектів.

Експерти вважають, що співвідношення омега-6 і омега-3 жирних кислот має становити 4:1. Це означає, що продукти, багаті на омега-6, добре поєднувати з продуктами, які є джерелом омега-3 жирних кислот, такими як жирні сорти риби (лосось, тунець або скумбрія). Згідно з дослідженнями, співвідношення омега-6 до омеги-3 може змінюватись в діапазоні від 4:1 до 1:1. Співвідношення 1:15 або 1:17 є шкідливим і спостерігається у прихильників західної дієти.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Гострий гастрит
Види гастриту та їх особливості, причини захворюва...
Гострий синусит
Причини розвитку гострого синуситу та чинники ризи...
Реклама
Що станеться з організмом, якщо одразу з'їсти плитку шоколаду
Від шоколаду не можна відірватися. Вчені пояснюють...
Вчені пояснили, чому жінкам важко схуднути
Фізіологічно чоловіки та жінки мають різні схильно...
Реклама