Перекис і здоров’я: як уникнути алергічних реакцій

перекис і висип на шкірі

Алергія на перекис водню – це рідкісний, але можливий стан, який виникає у деяких людей під час контакту з поверхнево-активною речовиною.

Де застосовують перекис водню в повсякденному житті

Поверхнево-активну речовину зазвичай використовують як антисептик і відбілювач. Він може бути застосований як антисептик для обробки невеликих ран, відбілювання зубів або для очищення будь-яких поверхонь. Також перекис водню додають для очищення води в плавальних басейнах і усунення бактерій. У невеликих кількостях у нього є властивість не тільки дезінфікувати, а й покращувати якість води.

Перекис водню додають також у фарбу для волосся. Тому не завжди вдається збагнути, що така реакція, як свербіж, почервоніння, лущення чи печіння з’явилося внаслідок застосування перекису. Для цього у всіх інструкціях з використання фарби дається рекомендація – нанести суміш на згин ліктя та поспостерігати за реакцією організму. 

Медики радять використовувати перекис водню тільки для зовнішнього застосування. Відомі випадки, коли люди вживали його внутрішньо або полоскали ним горло. Це призводило до побічної реакції та вказувало на симптоми алергії.

Симптоми алергії на перекис водню

Деякі люди відчувають алергічну реакцію на перекис водню, яка проявляється у вигляді шкірних висипань, свербежу, почервоніння шкіри, набряку і почервоніння очей. 

У рідкісних випадках, алергія на перекис може викликати більш серйозні симптоми, такі як кропив’янка, проблеми з диханням, пошкодження слизової оболонки, а також спровокувати задишку, конвульсії.

Якщо у вас є підозри на алергію до перекису, важливо звернутися до лікаря-алерголога для отримання діагностики та призначення лікування. Він проведе тести, щоб визначити, чи є перекис водню причиною алергічної реакції, і порадити, як уникати контакту з ним у майбутньому.

Після того, як буде отримано результати аналізів і лікар зробить висновок, що причиною нездорової реакції організму став перекис водню, він призначить антигістамінні препарати.

Запобіжні заходи в разі алергії

Якщо ви схильні до алергії на перекис, важливо бути обережним і уникати використання засобів, що містять перекис водню. Якщо ви працюєте з перекисом водню на роботі, повідомте свого роботодавця про свою алергію і можливість заміни цього засобу на безпечніший.

Також алергія на перекис водню в басейні проявляється у деяких людей, які часто відвідують басейни з використанням перекису водню як антисептика.

Взагалі, алергія на перекис водню не є поширеним явищем, але якщо виникли підозри на те, що організм так зреагував на перекис, важливо звернутися до лікаря і вживати заходів для уникнення контакту з ним у майбутньому.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама