Вівсяний кисіль: користь для здоров’я, недоліки та протипоказання

Вівсяний кисіль – це корисний продукт, який був особливо популярний серед людей минулих поколінь. Він відомий своїми численними перевагами для здоров’я. Напій отримують із пластівців або зерен вівса, які заливають теплою водою і дають настоятися певний час. Напій багатий на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
Дія корисних речовин
Користь вівсяного киселю визнана не тільки народною медициною, її не заперечує навіть традиційна медицина. Перелічимо корисні речовини напою та їхній вплив на організм людини:
- Цілюще впливає на травлення.
У напої містяться розчинні та нерозчинні волокна, які допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Він сприяє ефективнішому перетравленню їжі, запобігає закрепам і покращує загальну функцію травної системи.
- Знижує рівень холестерину.
У вівсяних пластівцях міститься рослинна клітковина, яка допомагає знижувати рівень негативного холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) в крові. Завдяки цьому зменшується ймовірність таких захворювань як атеросклероз.
- Регулює рівень глюкози.
Напій має низький глікемічний індекс. Це означає, що він засвоюється повільно і не викликає різкого збільшення рівня цукру в крові. Вживання напою буде особливо актуальним для людей з діабетом або схильністю до нього.
- Зміцнює імунну систему.
Вівсяний кисіль містить антиоксиданти й деякі вітаміни, такі як вітамін С (аскорбінова кислота) і Е (токофероли), які допомагають зміцнити імунну систему організму, підвищуючи його стійкість до різних інфекцій і хвороб.
Крім того, він корисний для схуднення так, як дає відчуття ситості на весь день. Також ранковий напій принесе користь тим, хто живе у великих містах із підвищеною загазованістю. Він очищає організм від шлаків, токсинів і важких металів.
Шкода вівсяного киселю
Попри всю його користь, вівсяний кисіль має також деякі недоліки, побічні ефекти й протипоказання:
- У деяких людей існує алергічна реакція на вівсяні пластівці або глютен, що міститься в них. Це може проявлятися у вигляді шкірного висипу, свербежу або навіть анафілактичного шоку в осіб із серйозною алергією.
- У рідкісних випадках вживання напою спричиняє зниження рівня цукру в крові (гіпоглікемію), особливо в людей із цукровим діабетом або тим, хто приймає препарати для зниження цукру в крові. Це призводить до слабкості, запаморочення та інших симптомів.
- Хоча вівсяний кисіль має низький глікемічний індекс, але додавання цукру або інших солодких інгредієнтів призводить до підвищення рівня цукру в крові. Тому людям із діабетом або з підвищеним цукром у крові слід бути обережними під час вживання солодкого вівсяного киселю.
- Попри те, що вівсяний кисіль – це гарне джерело рослинних волокон, він не може стати повною поживною стравою. У ньому не міститься достатня кількість білка або деяких важливих вітамінів і мінералів, тому не слід повністю змінювати ним повноцінні прийоми їжі.
Загалом, вівсяний кисіль це поживний і корисний продукт, який позитивно позначається на здоров’ї. Однак перед тим, як додавати його до свого раціону, краще звернутися за рекомендацією до лікаря, особливо якщо у вас є якісь захворювання або обмеження в харчуванні.