Як лікувати цистит вдома

сечовий міхур і вода у графині

Цистит виникає, коли хвороботворна бактерія потрапляє до сечового міхура і викликає запалення. Цей процес іноді охоплює підслизовий та м’язовий шар. Зазвичай цистит викликають такі бактерії: кишкова паличка, стафілококи, хламідії, трихомонади тощо, але можуть бути інші причини, такі як алергічний і токсичний цистит.

Жінки більш схильні до циститу через анатомічні особливості – широку і коротку уретру, яка знаходиться поряд з анусом і піхвою, природними осередками скупчення мікроорганізмів. Згідно зі статистикою, 25% жінок хоча б раз у житті стикалися із цим захворюванням. У дітей друге місце за кількістю виявлених випадків циститу: у дівчаток причиною захворювання найчастіше стає дисбактеріоз піхви, у хлопчиків – звуження крайньої плоті (фімоз). У чоловіків цистит відбувається рідше, і, як правило, є побічним ефектом при проблемах із передміхуровою залозою.

Найефективніший засіб у боротьбі з циститом

Найефективнішим засобом боротьби з циститом є антибіотики, але не всім потрібно поспішати з їхнім застосуванням. Тим, хто перебуває у групі ризику, або тим, чий організм не приймає антибактеріальні засоби, можна спробувати вилікувати цистит у домашніх умовах.

У групі ризику захворювання на цистит знаходяться:

  • жінки у період вагітності
  • жінки, які почали жити статевим життям нещодавно
  • діти
  • жінки з гормональними збоями клімактеричного та постклімактеричного характеру

Цистит: як зняти біль у домашніх умовах

Перша допомога при циститі в домашніх умовах полягає в тому, щоб зменшити біль. Для цього потрібно зняти напругу з м’язів сечового міхура – засобом невідкладної допомоги є ванна чи грілка. Як у першому, так і в другому випадку вода має бути теплою, а не гарячою, інакше замість полегшення можна отримати погіршення стану, а згодом – і серйозні ускладнення у вигляді проблем із видільною системою. Додатково можна прийняти таблетку знеболювального препарату – наприклад, ібупрофену, спазмалгону або парацетамолу: вони знімуть біль та супутні спазми. Полегшить стан і дієта, що виключає будь-які гострі, солоні, надмірно присмачені спеціями страви – від них під час хвороби та подальшого відновлення доведеться відмовитися.

Як лікувати цистит у домашніх умовах

Необхідно вимивати з організму бактерії, випиваючи на день якнайбільше теплої – не гарячої! – рідини: негазованої води, зеленого чаю, але найкраще, спеціальних урологічних трав’яних зборів – вони виведуть з організму бактерії, що викликають захворювання. До складу таких чаїв в обов’язковому порядку повинні входити рослинні компоненти, багаті на вітаміни і які мають сечогінний ефект: журавлина, шипшина, звіробій, причепа.

Хороший ефект дає і березовий сік – він регулює роботу нирок та сприяє виведенню токсинів з організму.

Народним засобом, що дозволяє вилікувати цистит у домашніх умовах, вважається сода, третину чайної ложки якої необхідно розчинити у склянці теплої негазованої води. Такий «напій» приймають по пів склянки двічі на день протягом кількох днів.

Як у домашніх умовах вилікувати цистит у чоловіків

Цистит у чоловіків відрізняється від циститу в жінок через особливості анатомічної будови сечостатевої системи. Відповідно є відмінності загальних симптомів. Їхнє сечовипускання може бути не лише сповільненим, але й прискореним, що доходить у деяких випадках до нетримання (в таких випадках його необхідно нормалізувати). Для цього потрібно звернутися до фітопрепаратів – рекомендуються відвари з листя мучниці, брусничного листа та хвоща.

Вилікувати цистит у домашніх умовах без консультації з лікарем складно, та й самолікування може спричинити неприємні наслідки. Тому, перш ніж вдаватися до вищевказаних порад, зверніться до уролога.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама