Знищити вірус доможе мило

дівчина миє руки

Віруси являють собою пакет нуклеїнових кислот, які упаковані всередині колекції ліпідів і білків. Вони можуть містити вірусну оболонку на жировій основі. Мило допомагає знищити вірус, перш ніж він спричинить розвиток інфекції.

Вірус може виділятися при кашлі та чханні хворої людини. Потрапляючи на непористі поверхні, він може залишатися там протягом 72 годин. Варто торкнутися такої поверхні руками, а потім протерти ними очі — й зараження не уникнути.

Згідно з новим дослідженням, яке було опубліковано в Американському журналі інфекційного контролю, ми торкаємося обличчя набагато частіше, ніж миємо руки. Так, експеримент за участю 26 добровольців показав, що всього за годину вони торкнулися своїх облич 23 рази, десять з них — очей, носа або рота, які є точками проникнення вірусу SARS-CoV-2. Зруйнувати його допомагає мило.

інфографіка: як працює мило

Вавилоняни були першими, хто опанував мистецтво миловаріння у 2800 році до н.е. Рецепт не змінювався понад 4800 років. Відповідно до нього, треба змішати жир чи олію з лугом, наприклад із содою.

Кінці молекули мила містять два електричні заряди — позитивний і негативний. Позитивна гідрофільна полярна «головка» зв’язується з водою, а гідрофобний «хвіст» — з жирними кислотами, або ліпідами.

Ліпідна оболонка коронавірусу легко руйнується милом. Ретельне миття рук з милом та водою протягом 20 сек знищує вірус. Якщо немає можливості помити руки з милом, можна протерти їх дезінфекційним засобом на спиртовій основі. Він також руйнує вірус.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені ідентифікували молекули, що викликають розвиток раку
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Дієтологи назвали продукти, які слід виключити з раціону для покращення роботи кишківника
Згідно зі статистикою, запорами страждають близько...
Реклама