Алергія на молоко

Алергія на молоко — одна з найпоширеніших реакцій, а молоко як продукт багато років займає одне з місць у трійці найалергенніших. Іншими словами, саме молоко належить до переліку тих харчових продуктів, які найчастіше можуть викликати шкірні та інші реакції після вживання. Зазвичай алергія на білок коров’ячого молока з’являється в ніжному віці, але бувають і випадки, коли людина помічає її прояви в підлітковому й дорослому. В основі реакції лежить дія імуноглобуліну Е (IgE), але важливо не переплутати цю алергію з непереносимістю лактози або алергією на неї.

Згідно зі статистикою, алергія на коров’яче молоко є у 2% дітей на планеті у віковій групі 2-4 роки, а у немовлят ця цифра вища — сягає 2,8%. А от серед дорослих показники не відображають реальної картини, оскільки алергія у цій категорії населення вивчена набагато гірше. Це пов’язано з малою кількістю звернень, оскільки дорослі спокійно відмовляються від натурального незбираного молока та продуктів на його основі на користь інших харчових продуктів, що дозволяють замінити його.

Цікаво: багато дорослих людей стикаються з алергією на молоко в проміжку між тридцятьма та сорока роками. Більшість тих, хто скаржиться на специфічну реакцію організму після вживання молока, вершків або інших молочних продуктів, — це жінки, їх до 80%.

Молоко стоїть на третьому місці серед усіх алергенів, поступаючись лише двом видам горіхів. Не завжди алергія на нього умовно безпечна — зустрічаються й серйозні наслідки аж до анафілактичного шоку. Атопічний дерматит в анамнезі — один із покажчиків на можливу реакцію на молоко (як коров’яче, так і козяче), а ще на продукти, у складі яких воно є, кисломолочні продукти, десерти.

Алергія на молочні продукти — причини

В основі алергії на молоко завжди лежить реакція організму на білок. Оскільки молочні білки — це потенційні алергени, то можна сказати, що у пацієнтів з подібною реакцією найчастіше є чутливість до кількох з них (полісенсибілізація).

Якщо говорити про чемпіона за кількістю алергічних реакцій, то це казеїн, причому під цим терміном мають на увазі цілу групу білків (каппа-, альфаS1-, альфаS2-, бетаказеїни). До 80% усіх агресивних реакцій організму на молочку спровоковано саме казеїнами. Також у складі молока є і сироваткові білки — вони займають 20% причин появи алергії, що залишилися. Найчастіше, якщо говорити про другу групу, реакцію викликають п’ять білків:

  • ALA — альфа-лактальбумін;
  • BLG — бета-лактоглобулін;
  • три бичачі — лактоферин, сироватковий альбумін та імуноглобулін.

Будь-яка термічна обробка молока знижує шанс побачити реакцію на сироваткові білки, і це добре видно у випадках вживання алергіками випічки, кремів, у складі яких є молоко, на противагу сирому (парному) молоку. Також позитивно на молоко впливають і різні культури (йогуртові та інші) — вони запускають процеси ферментації, сприяють підкисленню молока, і все це разом знижує кількість сироваткових білків у складі. Цим можна пояснити той факт, що алергія на молочку у дитини не поширюється на йогурти, сири та інші кисломолочні продукти.

Чи може бути алергія на козяче молоко? Так, може. Попри те, що білок козячого молока відрізняється від білка коров’ячого, ймовірність появи реакції велика. Це означає лише одне: людям, які знають про свою реакцію на молоко, краще не ризикувати та не замінювати коров’яче козячим, овечим, а вводити до свого раціону замінники — безлактозне молоко або рослинні його аналоги.

Алергія на білок коров’ячого молока — симптоми

Алергія на молоко у дитини може виявитися одразу, а може і з часом. Частіше за все вперше батьки відзначають почервоніння щік або висип у віці від місяця до пів року. Якщо дитина знаходиться на штучному вигодовуванні, а в складі суміші є коров’яче молоко, визначити корінь проблеми просто. Це пояснюється тим, що до піврічного віку прикорм вводять дуже рідко. Іноді буває алергія на білок коров’ячого молока при грудному вигодовуванні — так трапляється, якщо мати, яка годує немовля, додає молоко в чай або вживає його окремо. Рекомендації щодо вживання коров’ячого молока (частіше цільного) як засобу, який покращує лактацію, вважаються застарілими, проте це не заважає жінкам використовувати цей народний рецепт.

Усі реакції на молоко можна поділити на дві групи: опосередковані IgE та не опосередковані IgE. Говорячи про першу групу, слід зазначити, що такі реакції на молочку виникають швидко:

  • з боку шкірних покривів — висип (частіше схожий на кропив’янку, рідше — на дерматит і навіть екзему);
  • з боку носогорла — набряки в роті та зовні, на шиї, почервоніння слизової оболонки, свербіж;
  • з боку дихальних шляхів — кашель, напади чхання, задишка;
  • з боку шлунково-кишкового тракту — розлад кишківника або запор, печія, іноді ріжучі болі.

Іноді до вищезгаданих симптомів додаються і стрибки артеріального тиску, почастішання пульсу. Симптоми можуть бути різного ступеня тяжкості, але серед них є ціла низка таких, які викликають тривогу — це набряк Квінке, анафілаксія.

Не опосередковані IgE реакції мають дещо інший прояв, і перше, що їх відрізняє від опосередкованих — це час виникнення. Зокрема, подібні реакції з’являються через дві години й більше після вживання молока або страв з його присутністю. Які можуть бути наслідки:

  1. Ентероколіт, білок-індукований — властивий дітям раннього віку (від 0 до 3 років), найчастіше починається з блювоти та діареї. Стан небезпечний, вимагає швидкої реакції батьків та звернення за медичною допомогою, оскільки бувають такі наслідки, як зневоднення організму, летаргія і навіть шоковий стан. Крім гострої реакції буває і хронічна — відрижка, діарея, що періодично виникає і проходить так само швидко. Тут, щоправда, можливі такі серйозні наслідки, як затримка розвитку малюка та гіпоальбумінемія.
  2. Проктит, також білок-індукований — проявляється після шести місяців, починається з появи прожилок у калових масах (найчастіше рідких). Поки дитину годує молоком мати, періодично може з’являтися діарея. Цікаво, що подібну реакцію може викликати не лише суміш на основі коров’ячого молока, а й соєва.
  3. Ентеропатія білкова — виникає на тлі алергії на молоко у новонароджених у віці від 0 до 9 місяців, складними наслідками вважають відставання у розвитку та мальабсорбцію.
  4. Харчовий гемосидероз легень або синдром Гейнера — це супутнє до алергії захворювання легень, а викликане воно лише чутливістю до білків, які є в коров’ячому молоці. Симптоматика тут така, що легко переплутати захворювання з іншими — це кашель і лихоманка, яка постійно повертається, а також отит і закладений ніс (набряклість). Найчастіше можна помітити кровохаркання та задишку у немовляти, блювання та діарею (порізно або одночасно). Дитина може відставати у розвитку.

Є ще й інші прояви алергії на молоко — вони не належать ні до першої, ні до другої групи. Тут важливо назвати кольки та запори (порізно чи разом), а ще рефлюкс. Такі симптоми з’являються не самостійно, а в комплексі з іншими, що іноді збиває картину.

Атопічний дерматит у дітей

Екзема або атопічний дерматит — поширений діагноз у малюків віком від 0 до 36 місяців. Як правило, його супроводжують і різні алергії на харчові продукти, серед яких на одному з перших місць стоїть молоко. Перше місце займають курячі яйця, причому алергія проявляється і на омлет, і на яйце пашот, і на круто зварене яйце. З’являється така реакція тоді, коли дитині вводять прикорм.

Атопія буває як помірною, так і важкою. По суті це хронічне запальне захворювання шкірних покривів, яке стартує воно в ніжному дитячому віці. Його особливість у тому, що рецидиви можуть траплятися й у дорослому віці після тривалої ремісії. Найчастіше атопічний дерматит існує поряд з такими захворюваннями, як бронхіальна астма, риніт, харчова алергія (на інші продукти), шкірні інфекції рецидивуючого характеру.

Зазвичай атопія проявляється сильним свербінням шкіри, а висипання можуть бути різними — від легкого варіанту (еритеми) до тяжких проявів на кшталт ліхеніфікації. Екзема вважається важким варіантом перебігу захворювання та потребує спланованого лікарем комплексу заходів.

Алергія на молоко у дітей та дорослих — діагностика

Перший етап обстеження — це збір анамнезу. Лікар (сімейний, педіатр, алерголог, імунолог) задає цілу низку питань і таким чином збирає цілісну картину захворювання. Існує так званий золотий стандарт, під яким розуміють сліпу пробу. Її ще називають провокаційною та плацебо-контрольованою. Також проводять і аналізи на визначення кількості специфічних IgE в крові — це роблять відразу після збору анамнезу і найчастіше результат дозволяє не робити сліпу пробу. Пацієнту можуть запропонувати зробити досить простий прік-тест або дослідження складніше — тест in vitro на IgE: обидва вони результативні й дозволяють отримати відповідь на питання, чи є алергія на молоко.

Ще одна методика застосовується тоді, коли за результатами аналізів та збору анамнезу остаточних висновків лікар не зробив. Тут все просто: пацієнту рекомендують на якийсь час повністю виключити зі свого меню як безпосередньо молоко, так і різні молочні продукти, включаючи сири та вершкове масло. Якщо ж йдеться про немовля на грудному вигодовуванні, то молоко та інші продукти чи страви, напої з його присутністю рекомендують прибрати мамі. Немовляті на штучному вигодовуванні змінюють суміш, обираючи ті з них, в основі яких лежать амінокислоти або гіпоалергенні. Перший результат у разі, якщо причиною алергії є справді молочний білок, буде видно через 4-5 днів — зійде висипка, послабляться інші симптоми.

Важливо: у пацієнтів з алергією на молоко найчастіше присутня реакція і на інші харчові продукти — яйця, шоколад, цитруси.

Алергія на молочку — лікування та загальні рекомендації

Перше і найважливіше в лікуванні — відмовитись від молока. Тим часом простою ця порада здається лише на перший погляд, а от придивившись ближче, можна побачити, що молоко як інгредієнт присутній у хлібі та сосисках, численних напівфабрикатах та солодощах, соусах та інших самостійних та допоміжних стравах. Саме тому виключити причину алергії дуже складно, але можна навчитися уважно читати склад продукту на етикетці й приймати рішення про купівлю тільки після цього. Також потрібно мати на увазі й те, що контакт з алергенами можливий у закладах громадського харчування — це і посуд, і столові прилади, а також цілий спектр гаджетів (грилі, жаровні, мікрохвильові печі та інше), де готуються страви для подачі. Сліду молока достатньо для алергіка, хоча в блюді алергену може і не бути.

Якщо говорити про медикаменти, то тут можуть призначатися антигістамінні препарати — таблетки або креми, мазі та гелі, щоб полегшити стан, прибрати висипання або почервоніння шкіри. Також призначають препарати, які можуть сприяти поліпшенню стану при іншій симптоматиці — кашлі та нежиті, болі в горлі та інших.

Якщо алергія IgE-опосередкована, то молоко можна вживати у невеликих кількостях, попередньо провівши термічну обробку. Також таким пацієнтам дозволено включати в меню такі продукти, як йогурти (бажано без наповнювачів) та ряжанка, пробувати вводити топлене молоко та обов’язково відстежувати реакцію (вести харчовий щоденник). Однак якщо генез алергії змішаний або алергія у пацієнта IgE-неопосередкована, то така тактика не спрацює.

Важливо: сьогодні медицина не має у своєму розпорядженні жодного доведеного і випробуваного методу лікування алергії на білок коров’ячого молока, симптоми якої доставляють чимало неприємних моментів. Існують невивчені поки алерген-специфічні методики, а також методики, спрямовані на так звану модуляцію організму щодо всіх харчових алергій.

Одна з важливих рекомендацій при алергії на молоко у новонароджених, дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, підлітків і, нарешті, дорослих — замінювати коров’яче чи козяче на безлактозне. Головна особливість такого продукту в тому, що лактоза в ньому вже розщеплена на глюкозу та галактозу.

Ще один спосіб зменшити кількість лактози в молоці — використовувати фермент. Йдеться про лактазу, яка може розщеплювати молочний цукор обсягом до 98% (майже весь). Саме цим користуються виробники, щоб зменшити кількість лактози (продається низьколактозне молоко, де її міститься лише 1%). Ще одна порада тим, хто має алергію на молоко — замінити його рослинним. Сьогодні є великий вибір «молока» з злаків, сої, горіхів.

Алергія на молоко у дорослих та дітей минає — про це говорить статистика. У переважній кількості випадків при виконанні вищезгаданих рекомендацій симптоматика йде, однак слід стежити за тим, що пацієнт їсть і п’є. Багато новонароджених до трьох років можуть вживати молоко та молочні продукти (стають толерантними), а до 12 років відбувається те, що лікарі називають самовиліковним станом. Така ситуація, за статистикою, спостерігається майже у 65% дітей, які в дитинстві демонстрували яскраву реакцію на молоко.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Хронічний гастрит
Класифікація хронічного гастриту за формами, видам...
Реклама
Вітамін D допоможе при лікуванні важкої форми раку шкіри: відкриття
Меланома — це вид раку, який розвивається з клітин...
Консервовані помідори містять більше лікопіну, ніж свіжі
Багато людей уникають заморожених продуктів, вважа...
Реклама