Алергія на вітамін С

Алергія на вітамін С – не надто поширена реакція організму на життєво важливий елемент. Усі ми з дитинства знаємо смак аскорбінки. Намагаємося побільше їсти овочів та фруктів, що містять суперкорисний вітамін. І це не випадково.

Аскорбінова кислота має цілу низку чудових якостей. Вона – незамінний компонент у процесах метаболізму людського організму та потужний антиоксидант. Вітамін С підвищує імунітет і регулює згортання крові. Він бере участь в утворенні колагену – білка, що забезпечує міцність та еластичність тканин організму, та серотоніну – «гормону гарного настрою».

Більшість рослин та тварин виробляють вітамін С самостійно. Однак примати, у тому числі й людина, позбавлені такого привілею. Тому настільки необхідний елемент люди отримують або з харчових продуктів, або медпрепаратів.

Отримати вітамін С можна з цитрусових, шипшини, томатів, картоплі, капусти, болгарського перцю, дині, кислих та кисло-солодких ягід, темно-зелених овочів. Абсолютними лідерами за вмістом вітаміну С серед рослин є шипшина, кропива, чорна смородина, обліпиха, петрушка. З продуктів тваринного походження найбільше вітаміну в телячій та яловичій печінці.

Нестача вітаміну С (авітаміноз) спричиняє важкі наслідки для здоров’я людини.

Симптоми авітамінозу:

  • слабкість імунної системи;
  • ламкість кровоносних судин, кровоточивість ясен;
  • блідість та сухість шкіри;
  • випадання волосся;
  • розхитування та випадання зубів;
  • ревматичні болі;
  • швидка стомлюваність.

Добова норма прийому вітаміну С:

  • для дорослих – 90 мг;
  • для вагітних жінок – 100 мг;
  • для матерів, що годують грудним молоком, – 120 мг;
  • для курців (у тому числі й пасивних) – 125 мг;
  • для дітей – від 30 до 90 мг (залежно від віку).

Найкраще отримувати вітамін у натуральному вигляді. Наприклад, добову дозу можуть забезпечити 100 г чорної смородини або два апельсини.

Чому буває алергія на вітамін С

Існує декілька причин, що призводять до алергічної реакції на вітамін С.

  1. Недостатня кількість ферментів для перетравлення, зокрема глюкозо-6-фосфатдегідрогеназу (генетичне захворювання, що викликає руйнування еритроцитів).
  2. Передозування. Вона трапляється, якщо вітамін вводити внутрішньовенно або внутрішньом’язово, а також вживати у концентрованому вигляді. При передозуванні речовини може порушитися сон, підвищитися артеріальний тиск і цукор у крові, з’явитися пронос, нудота, блювання. Якщо після прийому аскорбінової кислоти з’явилися такі «тривожні дзвіночки», необхідно зменшити дозу або приймати препарат після їди.
  3. Харчова алергія на продукти, що містять вітамін С. У людей зі слабким імунітетом або генетично схильних до алергії може виникнути непереносимість, наприклад, молока чи цитрусових. Це не обов’язково означає, що причиною нездужання є аскорбінова кислота, яку вони містять. Остаточний вердикт може винести лише лікар-алерголог.
  4. Хімічні речовини, якими обробляють овочі та фрукти в процесі виробництва та зберігання. Наприклад, дифеніл (Е-230), яким обробляють цитрусові, овочеві та плодово-ягідні культури з метою збільшення термінів їх зберігання, є небезпечним алергеном. Він викликає роздратування слизових та провокує шкірні захворювання.

Симптоми алергії на вітамін С:

  • почервоніння та висипання на шкірі;
  • свербіж;
  • кропив’янка;
  • набряклість слизових;
  • нежить;
  • кашель, чхання.

У важких випадках може статися набряк Квінке (стрімка реакція організму на алерген, що характеризується сильними набряками очей, губ, слизових оболонок, горла) або анафілактичний шок (порушення свідомості, судоми, різке зниження артеріального тиску).

У таких ситуаціях медична допомога потрібна протягом 10-15 хвилин.

Алергія на вітамін С: що робити

За наявності алергічної реакції на аскорбінову кислоту необхідно на 2-3 тижні виключити зі свого меню продукти, багаті на вітамін С і припинити приймати аскорбінку або мультивітаміни, що її містять. 

Коли алергія відступить, звичні продукти можна поступово повертати до раціону. Це дозволить визначити, який саме продукт викликав харчову алергію.

Лікарі рекомендують після усунення причин алергії на вітамін С приділити увагу печінці, оздоровити її. Терапія сприятиме профілактиці алергії у майбутньому.

Профілактика та лікування алергії на вітамін С

Якщо періодично трапляється рецидив алергічної реакції на харчові продукти або препарати, що містять вітамін С, необхідно звернутися до лікаря алерголога. Він призначить спеціальний аналіз, який виявляє кількість вироблених організмом антитіл на алерген.

Аналіз призначають:

  • з метою виявлення непереносимості вітаміну С, якщо з’явилися симптоми алергії;
  • при складанні плану лікування, що включає аскорбінову кислоту, у людей, які генетично схильні до алергії;
  • для уточнення діагнозу.

Спеціальної підготовки цей аналіз не вимагає. Однак не рекомендується його проводити, якщо людина приймає антигістамінні або гормональні препарати.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Реклама
Вчені назвали спеції, які допоможуть полегшити хронічний біль
Спеції, такі як чорний перець, гвоздика, кориця і ...
Чи треба пити кисневий коктейль здоровим людям
Кисневий коктейль є сумішшю кисню та інших газів, ...
Реклама