Дієта при діабеті 2-го типу
«Ми є те, що їмо», — цей відомий вислів давньогрецького філософа та лікаря Гіппократа справедливий стосовно хворих на діабет 2-го типу. Дієта дозволяє нормалізувати рівень цукру в крові іноді навіть без приймання протидіабетичних препаратів. Тому лікарі рекомендують таким пацієнтам насамперед переглянути свій раціон. Яким він має бути?
Цукровий діабет 2-го типу: дієта важлива
Діабет — хронічне метаболічне захворювання — небезпечне розвитком ускладнень як мікросудинних, так і макросудинних.
Види ускладнень при діабеті
Причина | Ураження дрібних судин | Ураження великих судин |
Захворювання |
Правильна дієта при діабеті 2-го типу допомагає запобігти або знизити ризик розвитку ускладнень. Які її принципи?
Правила дієти при цукровому діабеті 2-го типу
1. Їжте невеликими порціями. Зазвичай рекомендується п’ять приймань їжі, через кожні 3–4 години, бажано в один і той же час. Це дозволяє підтримати стабільний рівень глюкози (цукру) у крові. Перепустка їжі може викликати різке падіння рівня цукру: воно супроводжується підвищеним почуттям голоду і може викликати переїдання.
2. Вибирайте продукти з низьким глікемічним індексом (ГІ <55), наприклад крупи, овочі, фрукти. Вони складаються зі складних вуглеводів і містять значну кількість харчових волокон, тому не викликають гіперглікемії — різкого підвищення рівня глюкози у крові.
3. Не соліть готову їжу, це сприяє розвитку гіпертонії. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендують щодня споживати не більше ніж 5 г солі.
4. Віддавайте перевагу рибі жирних сортів (лосось, сардина, скумбрія, тунець, форель). Вона містить поліненасичені жирні кислоти омега-3, які необхідні для нормального функціонування організму. Дієтологи рекомендують їсти таку рибу не менш двох разів на тиждень.
- Джерелами омега-3 також є горіхи, насіння та олії.
5. Дотримуйтесь збалансованого харчування, воно не викликає коливань концентрації глюкози у крові. Кожне приймання їжі повинно містити білковий продукт, вуглеводи з низьким ГІ, невелику кількість корисних жирів та овочі.
6. Пийте воду. Вона потрібна для обмінних процесів в організмі, а також допомагає вивести з організму шкідливі продукти.
Цукровий діабет 2-го типу: харчування корисне не все
Хворим на діабет 2-го типу треба виключити з раціону продукти-провокатори, які можуть різко підвищити рівень глюкози в крові. До них належать такі.
1. Солодощі, випічка, газовані напої викликають різкий стрибок цукру в крові. Це змушує підшлункову залозу виробляти більше інсуліну, який сприяє перетворенню зайвих вуглеводів на жир. Він відкладається на сідницях, стегнах та животі, що погіршує контроль діабету.
- Замініть солодощі на фрукти, ягоди, горіхи. Вони містять фруктозу — натуральний цукор, а також необхідні для організму вітаміни та мінерали.
2. Білий хліб, макарони та інші продукти, що містять рафіновані крохмалі. Замініть їх цілозерновими продуктами, такими як коричневий або дикий рис, ячмінь, вівсянка.
3. Молочні продукти жирних сортів містять насичені жири, які можуть підвищити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину. Це сприяє розвитку атеросклерозу — прогресивного захворювання артерій, яке погіршує кровообіг і може спричинити такі серцево-судинні захворювання, як інфаркт чи інсульт. Крім того, насичені жири погіршують інсулінорезистентність, що може погіршити перебіг діабету 2-го типу.
- При цукровому діабеті 2-го типу дієта передбачає включення до раціону знежирених молочних продуктів, споживання яких дозволяє покращити самопочуття та уникнути появи побічних ефектів.
4. Жирні сорти м’яса, такі як свинина і баранина, як і молочні продукти жирних сортів, містять насичені жири, що загрожує розвитком захворювань серцево-судинної системи.
- Віддавайте перевагу пісній вирізці яловичини, свинини, баранини. Вибирайте філе птаха без шкіри.
5. Смажені продукти, особливо вуглеводні, такі як картопля фрі та чипси, мають високий глікемічний індекс. Це означає, що вони швидко підвищують рівень глюкози в крові, що спричиняє різкі «стрибки» інсуліну. Це може викликати підвищене почуття голоду та втому. Крім того, деякі такі продукти смажать у фритюрі в гідрогенізованій олії, насиченій трансжирами. Це не тільки підвищує рівень «шкідливого» холестерину в крові, а й сприяє посиленню резистентності, що погіршує контроль за глюкозою.
- Запікайте продукти на грилі або в духовці. Це допоможе зберегти їх смак та покращити поживну цінність.
6. Алкоголь містить порожні калорії та багато цукру. Це може спричинити появу зайвої ваги, що небажано для хворих на діабет. Крім того, споживання спиртних напоїв є небезпечним розвитком гіпоглікемії.
7. Підсолоджувачі, такі як мед або кленовий сироп, мають високий глікемічний індекс, що може спричинити коливання цукру в крові. Тому підсолоджувачі краще замінити натуральними фруктами та ягодами.
Зразкове меню для діабету 2-го типу
1 день | Цілозерновий житній хліб з сиром, тунцем і солодким перцем | Кефір з вівсяними висівками та ягодами аґрусу | Запечена куряча грудка із зеленню; салат з гречки та зелених огірків | Салат Айсберг з помідорами, оливками та сиром моцарела, збризканий оливковою олією; скибочка хліба грубого помелу | Овочевий салат з перловою крупою |
2 день | Вівсяна каша з натуральним йогуртом та чорницею | Салат зі шпинатом, перцем, помідорами, авокадо, насінням, заправлений оливковою олією та лимонним соком | Лосось, запечений із зеленню; салат з булгуру та тертої моркви | Відварений коричневий рис із запеченим яблуком та натуральним йогуртом | Цілозерновий хліб з шинкою індички та помідорами |
3 день | Омлет з броколі, грибами, перцем та нежирною курячою шинкою | Жменя мигдалю | Запечене філе тріски зі спаржею | Натуральний йогурт з вівсяними висівками та малиною | Броколі з квасолею |
4 день | Яєчня з в'яленими помідорами та козячим сиром | Салат з курки-гриль зі шпинатом, помідорами, авокадо, цибулею, огірком та бальзамічним оцтом | Квасоляне пюре з цілозерновим хлібом | Кефір з житніми висівками та ягодами | Запечені гриби з овочами |
5 день | Тост із хліба грубого помелу; салат з нежирним сиром і помідорами | Кефір з вівсяними висівками та малиною | Запечена індичка з коричневим рисом та броколі | Млинець із борошна грубих сортів із полуницею | Перець, фарширований грибами |
6 день | Вафлі з нежирним сиром | Домашня гранола з горіхами, насінням, ожиною та натуральним йогуртом | Запечена телятина; гречка; салат із червонокачанної капусти та яблук | Салат із цілозерновими макаронами, зеленою квасолею, помідорами та цибулею, збризканий оливковою олією | Тост житнього хліба та скибочка шинки |
7 день | Тост цілозернового хліба із яйцем; салат з помідорами, перцем та оливками в йогуртовому соусі | Персиково-мигдальний смузі з насінням чіа | Запечене філе індички з овочами | Цілозернові крекери з нутовою пастою | Салат з сиром, помідорами, огірками та свіжим листям салату |
Також слід щодня випивати щонайменше 1,5 л чистої води. Найбільш ефективна буде та дієта, яка адаптована до віку, способу життя та стану здоров’я пацієнта. Збалансоване харчування у поєднанні з фізичною активністю та регулярним контролем глікемії допоможе досягти тривалої ремісії при діабеті 2-го типу.
Поширені питання
Фрукти як солодкі, так і кислі, містять натуральний цукор — фруктозу, що має низький глікемічний індекс (20) на відміну від глюкози (100). Фруктоза повільно підвищує рівень цукру на крові, що дозволяє уникнути його «стрибків» після споживання фруктів.
При діабеті 2-го типу, що можна їсти із фруктів? Особливо корисними будуть яблука, груші, абрикоси. Вони багаті на вітаміни, мінерали, клітковину, що дозволяє нормалізувати рівень цукру в крові. Важливо також враховувати загальну кількість вуглеводів у раціоні та дотримуватись рекомендацій лікаря щодо харчування.
Вважається, що перекушування допомагають уникнути гіпоглікемії — низького рівня глюкози в крові. Це твердження справедливе стосовно тих, хто приймає спеціальні протидіабетичні засоби, наприклад інсулін, який підвищує ризик розвитку гіпоглікемії. Тому, щоб запобігти її появі, слід перекушувати між їдою. Тим, у кого інсулінонезалежний діабет, не варто дотримуватись такого правила.
Вуглеводи — незамінне джерело енергії для організму. Вони необхідні для збереження м’язової маси, регуляції метаболізму, здоров’я мозку. Однак деякі з них у надлишку можуть бути шкідливими.
Це стосується простих вуглеводів (десерти, випічка та газовані напої), які через швидке засвоєння викликають різкий «стрибок» цукру в крові.
Складні вуглеводи (каші та бобові) засвоюються організмом повільно, що забезпечує тривале відчуття ситості та енергійність. Крім того, вони містять багато мікроелементів.
Клітковина (брюссельська капуста, фрукти, ягоди, горіхи) є неперетравною частиною вуглеводів. Вона корисна здоров’ю кишківника.
Віддавайте перевагу складним вуглеводам та клітковині, які допоможуть контролювати рівень глюкози у крові.
При цукровому діабеті 2-го типу дієта допомагає стабілізувати рівень цукру у крові. Алкоголь може викликати його коливання: як зниження, так і підвищення. Все залежить від типу спиртного напою та випитої його кількості.
Високовуглеводні напої, такі як пиво, коктейлі, лікери та десертні вина, можуть викликати різкий «стрибок» цукру в крові. З цієї причини не слід змішувати спиртні напої з соками чи газованої водою.
Міцні напої — горілка, віскі, джин — можуть викликати зниження рівня цукру в крові, особливо при вживанні спиртного на голодний шлунок. Це пояснюється тим, що алкоголь пригнічує функцію печінки у підтримці стабільного рівня цукру на крові.
Сухі вина та шампанське містять менше цукру у порівнянні з солодкими спиртними напоями, тому їх вплив на рівень глюкози в крові може бути помірним.
При діабеті цукор можна замінити підсолоджувачами, які не викликають значних коливань рівня глюкози у крові. Такими є стевія, еритритол (натуральний цукор, одержуваний з ферментованої глюкози) та ксилітол (натуральний цукровий спирт).
Фруктоза та агавовий сироп підвищують ризик розвитку метаболічного синдрому, що небажано для хворих на діабет.
Штучні підсолоджувачі, такі як сахарин, аспартам, сукралоза та інші, можуть викликати небажані побічні ефекти.