5 явних симптомів цукрового діабету, які багато хто ігнорує

5 явних симптомів цукрового діабету, які багато хто ігнорує

Серед них — кератозні плями та сексуальні проблеми

Згідно зі статистикою, близько 422 млн осіб у всьому світі хворі на діабет ІІ типу. Ще у 179 млн це захворювання не діагностовано. Адже є очевидні ознаки його прояви, на які слід звернути увагу.

1. Темні плями на шкірі

У хворих на діабетики часто спостерігаються знебарвлення шкіри, найчастіше під пахвами та на потилиці. Це називається темним кератозом, який пов’язаний зі змінами кровоносних судин. Шкіра в місці знебарвлення товщі відрізняється на дотик, ніж в інших місцях.

Надлишок цукру в крові ушкоджує стінки судин (так звана діабетична ангіопатія), а це означає, що епітеліальні клітини, кератиноцити, менше харчуються і не здатні правильно ділитися і регенерувати. Результатом є зміни пігментації та потовщення епідермісу.

2. Неконтрольовані спалахи гніву

Відсутність адекватного лікування може спричинити поганий настрій. Це з коливаннями рівня цукру на крові — його постійним підйомом і зниженням. Мозок не здатний ефективно використовувати глюкозу, що циркулює в крові, а його тканини недостатньо харчуються. Тому багато пацієнтів можуть відчувати занепокоєння, дратівливість, розгубленість, або відчувати, що «вони не вони самі».

3. Інтимні проблеми

Діабет ІІ типу сильно послаблює імунну систему, що у свою чергу посилює схильність до грибкових інфекцій піхви та статевого члена. Для жінок статевий акт може бути болючим і неприємним ще через негрибкові інтимні інфекції, а також сухість піхви.

Жінки з діабетом також більш сприйнятливі до частих інфекцій сечовивідних шляхів, що може завдати їм сильний дискомфорт під час статевого акту.  Своєю чергою, діабет у чоловіків може знизити лібідо та призвести до еректильної дисфункції.

4. Поколювання в ногах

Ушкодження нерва, що виникає внаслідок надлишку глюкози, що циркулює в крові, може призвести до так званої нейропатії, тобто відчуття поколювання або болю, який найчастіше відчувається в ногах. Поколювання чи оніміння, погані відчуття у стопі часто приписують поганому становищу чи тиску нерви.

Тим часом цей тривожний симптом вказує на пошкодження нервів. Через погане кровопостачання стопа поступово стає сухішою, починає тріскатися, на ній можуть з’являтися виразки, або з’являються травми, які можуть призвести до ампутації стопи.

5. Солодкувато-кисле дихання

Це — одне з найнебезпечніших ускладнень. Солодкувато-кислий запах з рота іноді є симптомом діабетичного кетоацидозу, який виникає внаслідок значного дефіциту інсуліну. Коли він відсутний, організм не може взяти глюкозу з крові. Оскільки клітини потребують джерела енергії, вони шукають їх у жировій тканині, розщеплюючи жири.

Під час цього процесу виробляються кетонові тіла, які накопичуються у печінці та порушують життєво важливі процеси. Організм намагається вивести кетонові тіла з організму за допомогою легень. Тому одним із симптомів ацидозу є дивний запах із рота, пов’язаний із запахом ацетону.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама