Алкоголь підвищує ризик розвитку деменції: вчені

Вчені встановили, що алкоголь значно підвищує ризик демінції, а також тісно пов’язаний з іншими факторами ризику недоумства — діабетом і депресією. Такі висновки були зроблені канадськими вченими, під час наймасштабнішого дослідження в цьому напрямку, результати якого були опубліковані в журналі The Lancet.
У журналі The Lancet Public Health вчені представили свої висновки з великого ретроспективного дослідження даних понад 31 млн людей у віці не менше 20 років з бази даних про виписку з французької національної лікарні, в тому числі понад 1 млн осіб з Міжнародною класифікацією хвороб з діагнозом будь якої форми деменції.
Автори дослідження аналізували потенційні механізми, включаючи прямий нейротоксический ефект етанолу і метаболітів; дефіцит тіаміну, наслідки надмірного вживання алкоголю, такі як печінкова енцефалопатія, епілепсія і травми голови, підвищена частота супутніх медичних факторів і факторів ризику, пов’язаних зі способом життя. Люди з синдромом Дауна та іншими порушеннями здатності до навчання — група з високим ризиком раннього деменції — були виключені з дослідження.
Пов’язане з алкоголем пошкодження мозку або розлади, пов’язані з вживанням алкоголю були зареєстровані у більш ніж 85 000 з тих, у кого розвинулось слабоумство. Вразила велика кількість людей з проявами деменції, пов’язаної з вживанням алкоголю у відносно «ранньому» віці: 57% людей з діагнозом слабоумство з раннім початком також мали розлад, пов’язаний з вживанням алкоголю.
Вивчивши більше 57 тисяч випадків ранньої деменції (настала до 65 років) у Франції, дослідники встановили, що 57% з них були пов’язані з хронічним зловживанням алкоголем — понад 60 грам чистого спирту в день у чоловіків та понад 40 грам у жінок.
При цьому, хоча більшість людей з деменцією були жіночої статі, серед постраждалих від раннього слабоумства було 65% чоловіків.