Аналіз крові виявляє причини алергії, але лише кожен третій лікар використовує його

Щоб констатувати харчову або респіраторну алергію, недостатньо лише перевірити, чи алерген викликає шкірну реакцію. Для цього треба виявити конкретні молекулярні компоненти алергенних речовин, які можуть відрізнятися в межах того самого продукту або рослини.
Інноваційний підхід до розуміння та лікування алергії став можливим завдяки новим молекулярним тестам — аналізам крові останнього покоління. Вони дозволяють точно встановити індивідуальний профіль алергену пацієнта.
Молекулярний підхід дозволяє фахівцеві побачити реальну причину алергії. Як правило, це білки, які можуть бути специфічними для одного пилку чи їжі.
— Йдеться про дослідження третього рівня, яке проводять після первинного шкірного тесту на реакцію та дозування специфічного IgE. На відміну від старих тестів, у нових тестах використовується не алергенний екстракт, отриманий з рослини чи їжі цілком, а лише очищена чи рекомбінантна частина. Такий підхід дозволяє зробити діагностику точнішою, — пояснює президент Італійського товариства алергології Маріо Ді Джоаккіно.
Ефективне застосування нових технологій вимагає від фахівців уміння поєднувати традиційні клінічні знання з сучасними тенденціями в галузі біохімії та імунології.
— На сьогодні лише кожен третій алерголог знає про них та використовує у своїй практиці, — продовжує експерт, передає ANSA.
За словами фахівця, під час проведення шкірних проб можна отримати кілька позитивних результатів. Це може статися через алергію на дві різні та специфічні молекули двох рослин або одну молекулу, яка є спільною для цих рослин. Молекулярне тестування дозволяє визначити ці можливості та підібрати необхідну вакцину.