Антиоксиданти сприяють зростанню пухлин: відкриття

Антиоксиданти, які містяться в овочах та фруктах, корисні для організму. Вони захищають клітини від ушкоджень вільними радикалами, що підвищує ризик розвитку запальних процесів. Проте дослідження вчених Каролінського інституту (Швеція) показало, що надлишок антиоксидантів може сприяти розвитку раку.
— Надлишок антиоксидантів може бути небезпечним, особливо для хворих на рак. Вони викликають утворення у пухлинах нових кровоносних судин, які живлять ці утворення. Це призводить до зростання пухлин, — розповідає дослідник, професор Мартін Берге, повідомляє Radio ZET.
Керована професором Берго група вчених у ході досліджень дійшла висновку, що антиоксиданти, такі як вітаміни С та Е, прискорюють ріст раку легень, стабілізуючи білок (BACH1). Цей білок активується при зниженні рівня кисневих радикалів. Це відбувається у двох випадках: при високій концентрації антиоксидантів, що вводяться в організм, або коли підвищення їх рівня викликано мутаціями в ракових клітинах.
Активація BACH1 викликає утворення нових кровоносних судин у пухлинах. Раніше було відомо, що таке можливе лише за браку кисню. Відкриття шведських вчених свідчать, що нові судини в пухлинах можуть утворюватися і за нормального рівня кисню, але за високої концентрації антиоксидантів. Знання цього дозволить впливати на них та запобігти зростанню пухлин.