

Фахівці Німецького федерального інституту оцінки ризиків (BfR) пояснили, чи становлять вони небезпеку для здоров’я
Деякі трави, такі як базилік, фенхель, естрагон та петрушка, містять токсичні речовини, відомі як алкенілбензоли. Їх високий рівень відрізняється канцерогенністю та здатністю до мутагеції.
— Більшість алкенілбензолів ще недостатньо вивчені щодо токсичних властивостей, зокрема мутагенних та канцерогенних. Необхідно проводити додаткові дослідження, — зазначили представники BfR, цитує портал Green Me.
Раніше вчені заявили про небезпеку песто з базиліку, який також містить алкенілбензоли. Згідно з дослідженням, вплив естраголу та метилевгенолу, що міститься у листі свіжого базиліки, може бути низьким. Але при приготуванні цієї пряності з іншими рослинними оліями в ній збільшується рівень алкенілбензолів, що може загрожувати здоров’ю людини. З цієї причини вчені радять додавати не песто, а свіжий базилік.
Співробітники BfR нагадують, що Науковий комітет Європейської комісії з харчових продуктів (SCF) у 2001–2002 роках запропонував обмежити використання у харчових продуктах афролу, метилеугенолу та естраголу як канцерогени.
Токсичність інших алкенілбензолів, включаючи елеміцин, міристицин та апіол, поки що обговорюється.
Результати досліджень було опубліковано у журналі Foods («Продукти»).
Читайте також: Чорниця захищає від деменції