Аспартам може спричинити зниження когнітивних функцій: вчені

Аспартам вважається одним із найпопулярніших і потенційно шкідливим з’єднанням. На етикетках продуктів його вказують під кодом Е951. Він застосовується при приготуванні солодощів, безалкогольних напоїв, жувальних гумок.
У червні Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ) визнала аспартам «ймовірно канцерогенним для людини». При цьому чітко не вказала, яку дозу можна вважати тою, що корелює з підвищеним ризиком ракових уражень.
Американські вчені провели дослідження, яке тривало чотири місяці, на мишах-самцях. Усі вони були поділені на три групи. Гризунам першої групи давали аспартам у кількості, що не перевищує 15% максимальної добової дози (за стандартами FDA). Гризуни другої групи отримували дозу вдвічі менше, а третьої — не отримували аспартам.
Дослідники оцінили інтелектуальну працездатність мишей, помістивши їх в лабіринт. Виявилося, що вона була вищою у тих, що не приймали аспартам. Вони знайшли вихід самі. Решті для цього знадобилося більше часу, а деяким і допомога.
Зниження когнітивних функцій також відбулося у нащадків самців мишей, які приймали невелику кількість аспартаму. Це спостереження стосувалося наступного покоління, дітей, але тенденція не виявилася вже в онуків.
Вчені хочуть продовжити дослідження далі, оскільки раніше не вдавалося виявити впливу аспартаму на когнітивні функції. Вони не впевнені, що на мозок людини аспартам впливатиме так само як і на мозок мишей.