Буряковий сік допоможе покращити обмін речовин та схуднути: вчені

Про користь овочевих соків відомо давно. Однак вони й досі залишаються неоціненими. Дослідження вчених Лондонського університету (Великобританія) показало, що використання бурякового соку протягом двох тижнів дозволяє покращити кишкову мікрофлору та, відповідно, знизити ймовірність появи багатьох захворювань.
Експерти провели дослідження за участю 18 добровольців віком від 20 до 50 років. Ніхто з них раніше не вживав добавки на основі буряка. Протягом двох тижнів усім їм двічі на день, під час їжі, давали по 125 мл води, у якій було розведено 15 мл бурякового концентрату.
Результати показали, що споживання соку червоних буряків позитивно впливає на здоров’я. Усього за два тижні його споживання чисельність групи організмів, таких як Romboutsia та Bacteroidales, змінилася. Також спостерігалося збільшення мікрофлори A. muciniphila та зменшення популяції B. fragilis.
Поліпшення мікробіому знижує ризик запальної діареї, запобігає розвитку ожиріння, цукрового діабету та порушення обміну речовин.
Дослідники пояснюють це тим, що буряк містить біологічно активні речовини, тобто беталаїн та поліфенол. Вони борються з вільними радикалами та мають протизапальні властивості.