

Ароматний мигдаль довгий час залишався смаколиком королів, за що його прозвали «королівським». Цей горіх має не тільки унікальний смак, але і є джерелом багатьох вітамінів, мінералів і ненасичених жирних кислот. А нещодавно вчені King’s коледжу (Великобританія) довели, що він цілюще впливає на мікробіом кишківника
Що регулює мікробіом кишківника
Мікробіом кишківника складається з тисячі мікроорганізмів. Він грає важливу роль у перетравленні їжі, а також впливає на травну та імунну системи організму.
Щоб дізнатися, як мигдаль впливає на певні типи бактерій у кишківнику, англійські вчені провели дослідження з участю 87 осіб. Всі вони споживали мало клітковини та перекушували нездоровими продуктами, такими як чипси та шоколад.
Добровольців поділили на три групи. Учасникам першої групи замінили нездорові закуски на 56 г цільного мигдалю на день, учасникам другої — на 56 г меленого мигдалю на день, а контрольна група їла кекси. Експеримент тривав місяць.
Мигдаль: допомогає та покращує
— Вплив мікробіота кишківника на здоров’я людини частково пояснюється виробництвом коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират. Ці молекули є своєрідним паливом для клітин товстій кишки. Вони регулюють поглинання інших поживних речовин у кишківнику та допомагають збалансувати імунну систему, — пояснює дослідник, професор Кевін Вілан, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Фахівці виявили високий рівень бутирату у людей, які їли мигдаль. Бутират цілюще впливає на клітини, що вистилають товсту кишку. А їхнє ефективне функціонування забезпечує ідеальні умови для розвитку кишкових мікроорганізмів, а також впливає на всмоктування поживних речовин.
Як показали результати, у людей, які їли цілісний мигдаль, крім того, покращала дефекація. Це говорить про те, що цей горіх також може допомогти тим людям, які страждають на закрепи.
Результати були опубліковані в Американському журналі клінічного харчування.
Читайте також: Мікробіом кишківника захищає від ожиріння: дослідження