Червоне м’ясо підвищує ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу на 62%: дослідження

Ви любите сосиски або не уявляєте вечерю без гарячого жаркого? На жаль, споживання таких страв доведеться обмежити. Інакше це загрожує розвитком цукрового діабету ІІ типу, вважають вчені Гарвардської школи громадської охорони здоров’я ім. Т. Х. Чана (Великобританія).
Вчені протягом 36 років аналізували стан здоров’я 216 695 добровольців, які проходили обстеження кожні чотири роки. За час дослідження у 22 000 учасників розвинувся діабет ІІ типу.
Аналіз раціону респондентів показав, що у тих, хто зловживав червоним м’ясом, ризик розвитку цього метаболічного розладу підвищувався на 62%. Кожна додаткова порція обробленого смаженого м’яса підвищувала ризик розвитку діабету на 46%, а кожна порція необробленого м’яса — на 24%.
Експерти зазначають, що заміна червоного м’яса рослинним білком, наприклад бобовими або горіхами, знижує ймовірність появи діабету на 30%. А заміна м’ясних продуктів молочними спричиняє зниження ризику розвитку діабету на 22%.
Вчені радять не відмовлятися від червоного м’яса, а споживати його раз на день тиждень. Це допоможе зберегти харчові звички та зберегти здоров’я.
Дослідження опубліковано в The American Journal of Clinical Nutrition (Американський журнал клінічного харчування).