Червоне оброблене м’ясо підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 22%

Червоне оброблене м'ясо підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 22%

Такого висновку дійшла команда американських учених з Університету Тафтса в Массачусетсі та Клівлендського науково-дослідного інституту клініки Лернера

Фахівці проаналізували медичні дані 4000 осіб віком від 65 років. Вони хотіли визначити фактор ризику серцево-судинних захворювань та профілі біомаркерів, присутніх у плазмі крові.

Як виявилося, побічний продукт, триметиламін N-оксид (TMAO), утворюється в той момент, коли кишкові бактерії перетравлюють певні поживні речовини з червоного м’яса та інших продуктів тваринного походження.

Дослідники взяли зразки крові в учасників та порівняли їх з клінічними даними. Результати показали, що високе споживання м’яса збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 22%. Близько 10% цього підвищеного ризику пов’язано з підвищеними рівнями трьох метаболітів (TMAO, гамма-бутиробетаїнів та кротонбетаїну), які виробляються кишковими бактеріями з інгредієнтів, одержаних з м’яса. Цей зв’язок був виявлений тільки при споживанні червоного м’яса, а не птиці, яєць чи риби.

Результати були опубліковані в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis, та Vascular Biology («Атеросклероз, тромбоз та судинна біологія»).

Читайте також: Досить не їсти м’ясо двічі на тиждень, щоб зменшити ризик розвитку раку на 10%

Реклама
З 1970 року вдвічі подвоїлася кількість народжених близнюків
За даними Бази даних метаболомів людини (HMBD), з ...
Як нервові клітини реагують на тепло
Знання того, як клітини виявляють температуру та д...
Реклама
Противірусні препарати при ГРВІ
Респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ)Вірус парагр...
Ліки від ГРВІ
Ліки при легких ГРВІ Лікарські препарати при тяжки...
Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама