Червоне оброблене м’ясо підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 22%

Такого висновку дійшла команда американських учених з Університету Тафтса в Массачусетсі та Клівлендського науково-дослідного інституту клініки Лернера
Фахівці проаналізували медичні дані 4000 осіб віком від 65 років. Вони хотіли визначити фактор ризику серцево-судинних захворювань та профілі біомаркерів, присутніх у плазмі крові.
Як виявилося, побічний продукт, триметиламін N-оксид (TMAO), утворюється в той момент, коли кишкові бактерії перетравлюють певні поживні речовини з червоного м’яса та інших продуктів тваринного походження.
Дослідники взяли зразки крові в учасників та порівняли їх з клінічними даними. Результати показали, що високе споживання м’яса збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 22%. Близько 10% цього підвищеного ризику пов’язано з підвищеними рівнями трьох метаболітів (TMAO, гамма-бутиробетаїнів та кротонбетаїну), які виробляються кишковими бактеріями з інгредієнтів, одержаних з м’яса. Цей зв’язок був виявлений тільки при споживанні червоного м’яса, а не птиці, яєць чи риби.
Результати були опубліковані в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis, та Vascular Biology («Атеросклероз, тромбоз та судинна біологія»).
Читайте також: Досить не їсти м’ясо двічі на тиждень, щоб зменшити ризик розвитку раку на 10%