Чи допомагають харчові добавки знизити рівень холестерину в крові

Підвищений рівень холестерину в крові, або гіперхолестеринемія, є ознакою неправильного харчування. Це підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Щоб не допустити їх появу, деякі починають приймати харчові добавки.
Журнал Американського коледжу кардіологів опублікував дослідження, у якому аналізується вплив доступних добавок для зниження рівня холестерину. У дослідженні взяли участь 190 осіб віком від 40 до 75 років, які не мали серцево-судинних захворювань. Ціль полягала в тому, щоб оцінити, чи дійсно харчові добавки здатні захистити від виникнення інсульту.
Добровольців розділили на групи та в залежності від них протягом 5 днів давали учасникам по 28 мг статинів, рослинних стиролів, риб’ячого жиру, кориці, часнику, куркуми та плацебо. Результати дослідження показали, що жодна добавка не покращила ліпідні чи запальні біомаркери, що передбачають потенційну користь для серцево-судинної системи. Результати були такими ж, як і для плацебо.
Це свідчить про те, що харчові добавки не допомагають знизити рівень холестерину в крові. Щоб цього досягти, лікарі радять відмовитися від жирної та смаженої їжі, більше їсти овочів, фруктів, бобових, а також м’яса риби.