Чи можуть гарячі напої викликати рак стравоходу

У 2016 році фахівці Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) виявили, що споживання кави або чаю мате при температурі вище 65°C може спричинити рак стравоходу
Дослідники спиралися на епідеміологічні дослідження, які показали зв’язок між раком стравоходу та вживанням дуже гарячих напоїв у таких країнах, як Китай, Іран, Туреччина та Південна Америка. У цих країнах каву або мате традиційно п’ють за температури близько 65–70°C.
Рак стравоходу є восьмим за поширеністю видом онкології та при цьому провідним за летальністю. Найчастіше його діагностують у жителів Азії, у Східній Африці та на півдні Америки, де традиційно п’ють гарячі напої.
— Ці результати свідчать про те, що вживання дуже гарячих напоїв є однією з ймовірних причин раку стравоходу, і що саме температура, а не самі напої, мабуть, відповідальна за це, — сказав директор МАІР доктор Крістофер Уайлд, пише портал Gazeta. pl.
Тому вживання дуже гарячих напоїв було класифіковано як можливе канцерогенне для людини (група 2А). До цієї групи також входять інші чинники ризику: вживання червоного м’яса, позмінна робота, вплив хімічних сполук. Однак наскільки велика загроза?
— Опік гарячою водою може спричинити запалення, яке, як відомо, збільшує ризик розвитку раку, — зазначив епідеміолог із Німецького центру досліджень раку в Гейдельберзі Рудольф Каакс.
І рекомендує відмовитись від звички пити дуже гарячий чай. А ось теплий точно не завдасть шкоди.
Читайте також: Гаряча кава може підвищити ризик розвитку раку стравоходу: вчені