

Позиція Європейської ради з продовольчої інформації (EUFIC) радикально змінила колишню позицію щодо цього питання
Шпинат, залежно від того, де він росте, може містити високу концентрацію нітратів, речовин, які самі по собі є нешкідливі. Однак при нагріванні вони мутують у канцерогенні нітрозаміни. При попаданні разом з їжею в організм ці токсини можуть вразити печінку, спричинити крововилив, конвульсії та навіть стати причиною коми.
Кілька років тому експерти з Агентства харчових стандартів та Європейської ради з продовольчої інформації провели дослідження, в якому було проаналізовано ефекти деяких продуктів, приготовлених у мікрохвильовій печі. Серед різних продуктів, які частково змінили свій склад, — а тому їх не рекомендувалося нагрівати, — був шпинат. Однак згодом фахівці EUFIC змінили свою думку після того, як студент із Гонконгу довів, що нагрівання шпинату з належною обережністю є безпечним.
Нагрівати шпинат не є небезпечним, якщо робити це в мікрохвильовій печі або на маленькому вогні. Мутація нітратів у небезпечні нітрозаміни відбувається лише за дуже високих температур. А це означає, що не можна просто допустити, щоб він підгорів.
Читайте також: Чи можна їсти варену картоплю наступного дня