Чому ми встаємо вранці з головним болем

Чому ми встаємо вранці з головним болем

Згідно з дослідженням учених Стенфордського університету в Каліфорнії (США), кожна 13 людина вранці після пробудження відчуває головний біль. Найчастіше страждають жінки віком від 45 до 64 років

Головний біль: причина — апное

Фахівці перераховують кілька різних причин ранкового головного болю. Однією з них є синдром обструктивного апное сну (СОАС), яким страждають від 2 до 9% людей у світі. Ранковий головний біль є одним із симптомів СОАС. Так, згідно з дослідженням китайських учених у 2011 році, 25% людей, які хропуть уві сні, відчувають його.

Аналогічний ризик існує для людей з порушеннями добового ритму, який пов’язаний із безсонням та денною сонливістю. Такі люди схильні до зловживання алкоголем, снодійними ліками та стимуляторами, що ще більше збільшує ризик ранкового головного болю.

Головний біль: причина — бруксизм

Іншою можливою причиною ранкового головного болю є бруксизм, або скрегіт зубами уві сні. Також він може виникнути внаслідок неправильної форми щелепи чи стресу.

Найчастіше ранковий біль голови є наслідком інтоксикації організму, найчастіше в результаті зловживання алкоголем. Крім того, існують препарати, які можуть спричинити такий побічний ефект. Це — опіоїди, триптани, нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), аспірин, парацетамол, анксіолітики.

Головний біль: причина серйозна

Постійний головний біль може бути сигналом серйозних захворювань, таких як менінгіт, субарахноїдальна кровотеча та навіть пухлина головного мозку. Однак це також може бути інфекція, застуда чи грип.

Головний біль часто вказує на підвищений артеріальний тиск. Іншими можливими причинами є хворі пазухи, захворювання вух, дегенеративні зміни у хребті або проблеми із зубами.

Читайте також: Головний біль

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Реклама
Лікар розповів, у яких випадках непритомність є симптомом серцевого захворювання
Непритомність, також відома як синкопе, є короткоч...
Експерти розповіли, чим небезпечний післяобідній сон
Пообідній сон може тривати від кількох хвилин до г...
Реклама