

Це збільшує вироблення жиру і зменшує кількість калорій, що спалюються
Як відомо, вечеря протягом певного періоду знижує ризик інсульту. Однак це не повинно бути надто пізно. Інакше організм запускає метаболічний процес, який збільшує вироблення жиру і зменшує кількість калорій, які спалюються, що призводить до набору ваги. Що ж відбувається?
Існують два гормони, лептин та ґрелін. Лептин відповідає за почуття ситості, а ґрелін — за почуття голоду. Пізня вечеря призводить до зменшення вироблення ліпнину протягом доби, що, відповідно, знижує відчуття ситості. Крім того, протягом цього часу тіло починає спалювати калорії набагато повільніше. Це призводить до експресії гена, відповідального за адипогенез. По суті, тіло перестає розщеплювати жирові запаси для вироблення енергії та зберігає більшу кількість жиру в організмі, що пробуджує почуття голоду та змушує накидатися на їжу.
Такого висновку дійшов доктор Ніна Вуйович разом зі своєю командою вчених. Вони провели експеримент за участю 16 осіб, які мали надмірну вагу. До початку дослідження всім учасникам було відведено два-три тижні підготовки, під час якої вони мали слідувати строгому режиму сну та харчування. Після цього кожному з них спочатку вечерю подавали раніше, а потім — на чотири години пізніше. Як виявилося, пізнє вживання їжі навіть протягом короткого часу викликало набір ваги. Це дослідження підтверджує переваги ранньої вечері для здоров’я.
Читайте також: Ожиріння скорочує життя на п’ять років: вчені