Чому синіють нігті на руках: від пневмонії до астми

Чому синіють нігті на руках: від пневмонії до астми

Сині нігті можуть означати, що кров, яка циркулює, не отримує достатньої кількості кисню до кінчиків пальців. Тому можуть бути різні причини, як серйозні, так і не дуже

Сині нігті можуть виникнути від холоду. Він викликає звуження кровоносних судин, що ускладнює доступ крові, багатої киснем, до пальців. Сині нігті можуть бути викликані малорухливим способом життя, неправильним харчуванням, низьким тиском, зневодненням або стресом.

Ще одна причина — поява синюшного відтінку нігтів — це травма. У разі гематома проходить кілька тижнів. Але є й інші причини, через які змінюється колір нігтів.

Ціаноз

Ціаноз, або синюшність шкірних покривів, може вражати як нігті, так й шкіру, рот і слизові оболонки. Ціаноз найчастіше виникає внаслідок захворювань серця чи легень. Як правило, ціаноз обумовлений підвищенням концентрації деоксигенованого гемоглобіну у капілярній крові. Чим світліша кров, тим краще вона насичена киснем. Занадто мало кисню в гемоглобіні робить кров темнішою, і в результаті шкіра стає синьою.

Серцеві захворювання

Найчастіше сині нігті — показник вродженої вади серця. Застійна серцева недостатність, за якої спостерігається неправильна циркуляція крові по всьому тілу, також супроводжується таким симптомом.

Легкі

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) викликає ураження альвеол легень і супроводжується запаленням та накопиченням рідини. В результаті організм не отримує достатньої кількості кисню, а нігті набувають характерного відтінку.

Астма  ще одне хронічне запальне захворювання дихальних шляхів — провокує звуження та зниження кількості кисню у крові.

Пневмонія, під час якої альвеоли у легенях заповнюються рідиною, ускладнює транспортировку кисню. А затикання легеневої артерії при емболії знижує кількість кисню, що циркулює в організмі. У результаті — синій відтінок нігтів забезпечений. Його можна помітити й при гострому респіраторний дистрес-синдром, найбільш серйозне захворювання легень, яке може призвести до гіпоксемії або гіпоксії через низький рівень кисню в артеріальній крові.

Список можна продовжити й надалі. Серед захворювань, що супроводжуються синім відтінком нігтів, значаться неврози, наявність аномального гемоглобіну або надмірна кількість еритроцитів, хвороба Рейно і навіть отруєння чадним газом. Лікарі радять звертати увагу на зміну кольору інших частин тіла, наприклад, губ або ясен. Якщо це так, тоді не зволікайте і швидше звертайтеся до лікаря.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама