Чому синдром Гогена проявляється у літньому віці

Чому синдром Гогена проявляється у літньому віці

Мрієте про повну зміну життя? Хочете звільнитися з роботи та вирушити на інший кінець світу? Можливо, ви відчуваєте синдром Гогена.

Синдром Гогена — це термін, що означає феномен раптової трансформації особистості в зрілому віці. Ця трансформація раптова і включає ще один психологічний феномен «зараз або ніколи», що означає початок нового способу життя.

Назва цього явища походить від імені відомого живописця Поля Гогена. Його життя було сповнене бурхливих поворотів. Він залишив добре оплачувану роботу банкіра, щоб зайнятися живописом. Це, своєю чергою, започаткувало ще один поворот у житті живописця: розлучення, відхід із сім’ї, від’їзд у Полінезію, життя у злиднях, повернення Францію. Потім була ще одна подорож, цього разу на Таїті. Ця постійна потреба у змінах і пошуках була пов’язана з творчою тривогою живописця та його прагненням повернутися до дитячих спогадів.

На думку психологів, синдром Гогена — це один зі способів проходження кризи середнього віку. Людина, яка відчуває його, різко змінює своє життя, що рідко схвалює близьких. На синдром Гогена посилаються, коли зміна життя була викликана не пошуком себе, а лише втечею від застою та нудьги.

— Як правило, цей синдром викликаний незадоволеністю життям та страхом втратити те, що було досягнуто. Йдеться про ситуацію, коли життєві завдання закінчуються, і при цьому нові завдання здаються незадовільними та непотрібними (піклування про онуків замість того, щоб втілювати мрії в реальність), — пояснює психолог Моніка Клосок-Сцібіх, повідомляє Radio ZET.

Експерти радять не замикатися у собі та більше спілкуватися з близькими. Це допоможе уникнути кардинальних рішень, які можуть стати хибними.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Фахівці сказали, з якими продуктами не можна зберігати курячі яйця
Багато хто звик зберігати курячі яйця на бічній по...
Як приготувати вівсяне печиво по-американськи всього з двох інгредієнтів: рецепт
Вівсяне печиво по-американськи не тільки смачне, а...
Реклама