Чорниця захищає від деменції

Такого висновку дійшли дослідники з Університету Цинциннаті (США)
Чорницю називають «королевою» за вмістом антиоксидантів. Згідно з дослідженням, проведеним у 2004 році, чашка садових ягід містить 9019 антиоксидантів, а дика ще більше — близько 13 427 антиоксидантів.
Своїм темним кольором ягода завдячує антоціанам, рослинним пігментам. У рослинному світі вони дуже поширені та грають роль барвника, який залежно від рН клітинного соку може набувати різних кольорів.
— У кислому середовищі квіти та плоди пофарбовані у червоний колір, тоді як у лужному середовищі — у фіолетовий чи синій, — пояснюють експерти, цитує портал Gazeta.pl.
Антоціани також мають антидіабетичну дію. Вони корисні при боротьбі з інфекціями сечових шляхів, а також підтримують регенерацію м’язів після фізичних навантажень.
Вважається, що завдяки різним поліфенолам, чорниця захищає від старіння та раку. Це пов’язано з тим, що антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які ушкоджують ДНК. Крім того, вони протидіють утворенню поганого холестерину, або ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), тим самим захищаючи від серцево-судинних захворювань.
Чорниця допомагає знизити кров’яний тиск і запобігти серцевим захворюванням, підтримує функцію мозку та покращує пам’ять.
Читайте також: Ягоди нормалізують роботу кишківника