Чи може вживання соку з шипшини викликати передозування вітаміном С

Чи може вживання соку з шипшини викликати передозування вітаміном С

Шипшина містить у 30–40 разів більше вітаміну С, або аскорбінової кислоти, ніж цитрусові. Тим часом добова потреба у цьому вітаміні у дорослих становить 1 мг/кг маси тіла, а у дітей — 2 мг/кг маси тіла на добу. Чи означає це, що вживання соку із шипшини викликає передозування вітаміном С?

Лікарі твердять: боятися цього не варто. Надлишки аскорбінової кислоти виводяться з організму сечею. Також у людей, схильних до хронічного стресу, потреба в цьому вітамін збільшується. Крім того, він не повністю засвоюється організмом, а лише частково.

Крім аскорбінової кислоти, шипшина містить вітаміни А, Е, К, вітаміни групи В, антиоксиданти та пектин. Завдяки їм плоди шипшини знижують ризик розвитку гіпертонії, хвороби серця та нирок, мають зміцнювальну та протизапальну дію.

Більшість сортів шипшини дозрівають на початку вересня. Саме тоді слід збирати плоди. Найкраще сушити їх повністю. Однак після термічної обробки, у вигляді сиропів або варень, вони також зберігають свої цілющі якості.

Реклама
З 1970 року вдвічі подвоїлася кількість народжених близнюків
За даними Бази даних метаболомів людини (HMBD), з ...
Як нервові клітини реагують на тепло
Знання того, як клітини виявляють температуру та д...
Реклама
Ліки від ГРВІ
Ліки при легких ГРВІ Лікарські препарати при тяжки...
ГРВІ у дітей
Поширеність респіраторних вірусівПричини частих ГР...
Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама