Чим підсолодити чай на вечерю при цукровому діабеті

Якщо ви любите підсолоджувати напої та при цьому хочете контролювати рівень глюкози в крові, використовуйте замінники цукру. Одним із них є стевія. Вона у 200–300 разів солодша за сахарозу і при цьому не містить глюкози. Стевія була схвалена Європейським Союзом як харчовий підсолоджувач.
Стевія підвищує вироблення інсуліну
Стевія у порошкоподібному вигляді продається під різними торговими марками. Вона дуже солодка, тому вживати її треба у невеликих кількостях. При цьому вона може мати гіркий присмак, що може спричинити здуття живота та розлад шлунка, нудоту. Тому слід дотримуватись добової дози, яка становить 4 мг/кг маси тіла.
Стевія допомагає знизити та стабілізувати рівень цукру в крові, підвищити толерантність до глюкози та вироблення інсуліну.
Ксиліт захистить від інсульту
Ксиліт належить до групи цукрових спиртів. Він містить на 40% менше калорій, ніж цукор (2,4 ккал на г), і незначно впливає на рівень цукру в крові та інсулін через відсутність фруктози. Ксиліт можна отримати з берези або з рослинного волокна, званого ксиланом. Його надмірне споживання загрожує діареєю.
Донедавна як замінник цукру рекомендувався й інший цукровий спирт — еририт. Однак дослідники пов’язують його споживання з вищим ризиком розвитку серцевого нападу та інсульту.
Лікарі радять використовувати замінники цукру в помірній кількості як частину різноманітної дієти, яка також включає складні вуглеводи. Експерти Американської діабетичної асоціації (ADA) зазначають, що в більшості випадків підсолоджувачі не викликають негайного підвищення рівня цукру в крові, але й не знижують його.