

За останніми даними, лише у 2020 році від цього захворювання постраждало 378 000 людей у світі. Експерти Агентства дослідження раку відзначають, що деякі харчові звички можуть сприяти розвитку онкології
Як відомо, часте вживання горіхів знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та діабету. Вчені Інституту раку Дана-Фарбер у Бостоні (США) довели, що правильне харчування може продовжити життя онкологічним хворим. Так, мигдаль та кеш’ю затримують рецидив колоректального раку. Однак не всі горіхи корисні для здоров’я. Наприклад, горіхи пальми ареку, які використовують для стимулятора бетель.
Бетель є четвертим за популярністю стимулятором у світі після кофеїну, нікотину та алкоголю. Жування бетелю — давня і поширена традиція жителів країн Південно-Східної Азії, що збереглася донині.
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Tobacco Control («Боротьба проти тютюну»), у людей, які регулярно жують бетель протягом 10–15 років, ризик розвитку цього раку підвищується вдвічі. Це може призвести до фіброзу підслизової оболонки ротової порожнини, хронічного поступального захворювання, при якому змінюється еластичність підслизової оболонки порожнини рота. Цей стан привертає до розвитку плоскоклітинного раку.
Щобільше, поєднання двох звичок, тобто куріння тютюну та жування бетелю, може призвести до лейкоплакії, або передракового ураження слизової оболонки, найчастіше ротової порожнини.
Згідно зі звітом, опублікованим у журналі Nature, жування горіхів бетелю є одним з основних факторів ризику розвитку раку ротової порожнини.
Читайте також: Мигдаль знизить рівень цукру в крові і допоможе схуднути: вчені