

Згідно з дослідженням фахівців Університету Макмастера (Канада), 75% людей, інфікованих вірусом SARS-CoV2, одужують протягом 12 місяців незалежно від тяжкості захворювання. А 25% страждають хоча б на один симптом тривалого COVID-19. Найчастіше це — слабкість, задишка, порушення когнітивних здібностей, безсоння. Як правило, у крові таких людей є антитіла, які викликають запалення. Хто схильний до них?
Цукровий діабет: не все так просто
Експерти Центрів США з контролю та профілактики захворювань (CDC) виявили, що протягом місяця після зараження COVID-19 у 2,5 раза зростає ризик діагностування діабету. Однак вони припускають, що діагностика діабету частіше може бути пов’язана з кращим виявленням, а не з частішими інфекціями.
Удар по серцю
Фахівці з Університету Сент-Луїса (США) проаналізували медичні карти 150 000 осіб, які перенесли COVID-19, та понад 10 млн осіб, які не були інфіковані. Як виявилось, протягом року після одужання від коронавірусної інфекції спостерігається підвищений ризик різних серцево-судинних захворювань, таких як аритмія, ішемічна хвороба серця, міокардит чи перикардит, серцева недостатність та тромбоемболія.
Додатковий ризик був помітний у людей, які не були госпіталізовані під час гострої фази COVID-19.
До хвороби Альцгеймера схильні жінки
За даними вчених Медичної школи Західного резерву (США), COVID-19 підвищує у людей похилого віку ризик розвитку хвороби Альцгеймера протягом року на 50–80%, особливо у жінок віком від 85 років.
— Інфекція SARS-CoV2 пов’язана з розладами центральної нервової системи, включаючи запалення. Саме це може спричинити розвиток хвороби Альцгеймера, — пояснює автор відкриття, професор Памела Девіс, цитує портал Medonet.
Чому слабшають діти
Канадські дослідники спільно з американськими колегами проаналізували стан 1900 трирічних дітей, інфікованих вірусом SARS-CoV2. У них зберігалися симптоми тяжкого перебігу COVID-19, які спостерігалися через 90 днів після зараження. Постійні симптоми було зареєстровано у 6% інфікованих дітей. Найчастіше вони скаржилися на слабкість.
Читайте також: Чи може вітамін D захистити від COVID-19: дослідження