COVID-19 підвищує ризик розвитку раку печінки: вчені

Це інфекція може спричинити печінкову недостатність
Фіброз печінки може виникнути внаслідок тривалого прийняття ліків, алкоголю, а також вірусних захворювань. Під час нього порушується баланс зірчастих клітин печінки, вони перестають виконувати свої репаративні функції та починають продукувати надмірну кількість рубцевої тканини.
Це призводить до ущільнення тканини печінки та втрати зв’язку гепатоцитів з кровоносними судинами та жовчними протоками, що викликає некроз клітин печінки. Поступальний фіброз печінки може спричинити цироз, рак печінки та печінкову недостатність.
Одним із показників фіброзу печінки є підвищена жорсткість печінки. Така скутість може виникати через різні фактори, у тому числі через зараження вірусом SARS-CoV-2.
Лікарі Массачусетської лікарні (США) проаналізували стан пацієнтів, яким з 2019 по 2022 рік було проведено ультразвукову еластографію зсувної хвилі, щоб оцінити жорсткість печінки.
Експерти порівняли дані 31 особи з позитивним результатом на COVID-19 не менш як за 12 тижнів до дослідження з двома контрольними групами. До першої увійшли 50 осіб із негативним результатом тесту на COVID-19, до другої — 50 пацієнтів, які пройшли цей тест до пандемії.
Було виявлено, що у людей, у яких було діагностовано COVID-19, рівень жорсткості печінки був вищий, ніж у тих, хто не мав цього захворювання.
— Поки що невідомо, чи призведе підвищена жорсткость печінки після COVID-19 до значного погіршення здоров’я пацієнтів. Ми вивчаємо, чи може тяжкість гострих симптомів, пов’язаних з коронавірусом, мати довгострокове пошкодження печінки, — сказав керівник дослідження, доктор Фірудех Хейдарі, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Результати дослідження було представлено на засіданні Радіологічного товариства Північної Америки.