Дефіцит цих поживних речовин може викликати у людей похилого віку розвиток анемії, артриту і навіть хвороби Альцгеймера: експерт

Повноцінне харчування відіграє важливу роль для здоров’я у зрілому віці
— У міру того, як ми стаємо старшими, організм дедалі гірше засвоює деякі поживні речовини. Це може призвести до розвитку багатьох хронічних захворювань, — каже дієтолог Північно-Східного університету в Бостоні (США) Кетрін Такер.
Щоб цього не сталося, лікар радить стежити, щоб у раціоні були присутні продукти з вмістом наступних поживних речовин.
Вітамін В12
B12 необхідний для створення еритроцитів і ДНК, а також для підтримки здорової нервової функції. Однак літній організм не може засвоювати B12 навіть при його достатньому отриманні.
- Їжте більше продуктів, багатих на вітамін B12. «Чемпіонами» за його змістом є молочні продукти, риба, птиця.
Фолієва кислота
Дефіцит цього вітаміну групи сприяє розвитку анемії. Запобігти його появі допоможуть овочі та фрукти.
Кальцій
Кальцій необхідний для міцності кісток. При його дефіциті організм вимиватиме кальцій із кісток, що підвищує ризик травматизму.
- Для підтримки нормального рівня кальцію в організмі тричі на тиждень готуйте страви з нежирних молочних продуктів. Вони є джерелом цього мінералу.
Магній
Магній грає вирішальну роль приблизно для 300 різних фізіологічних процесів. Він відповідає за міцний імунітет та здоров’я серця. Однак багато діуретиків, які часто приймають люди похилого віку, знижують всмоктування магнію в кров.
- Відмінними джерелами магнію є свіжі фрукти, овочі, горіхи, цілозернові продукти, боби та насіння.
Омега-3 ненасичені жирні кислоти
Ці ненасичені жири мають широкий спектр переваг. Вони зменшують прояв симптомів ревматоїдного артриту та вікової макулярної дегенерації (ВМД).
— Нові дані свідчать про те, що омега-3 можуть також знизити ризик хвороби Альцгеймера та зберегти здоров’я мозку у літньому віці, — каже Кетрін Такер, пише портал WebMD.
- Для підтримки рівня омега-3 нежирних кислот двічі на тиждень їжте рибу. Особливо багаті на ці жири лосось, тунець, сардини і скумбрія.