Дефіцит вітаміну D збільшує ризик розвитку тяжкого перебігу COVID-19 у 14 разів

Дефіцит вітаміну D збільшує ризик розвитку тяжкого перебігу COVID-19 у 14 разів

Дослідники з Університету імені Бар-Ілана (Ізраїль) вивчили, як швидкість інфікування вірусу SARS-CoV-2 залежить від рівня вітаміну D. З квітня 2020 по лютий 2021 років вони проаналізували стан 1100 пацієнтів, у яких був виявлений коронавірус. Як виявилося, у тих, хто страждав на дефіцит вітаміну D, ризик тяжкості перебігу COVID-19 збільшувався в 14 разів у порівнянні з тими, у кого він був у нормі. А смертність зростала до 25,6%, тоді як другої групи хворих збільшувалася лише на 2,3%.

На думку вчених, вітамін D зміцнює імунітет, що дозволяє боротися з вірусними патогенами, що атакують дихальну систему. І це характерно як при інфікуванні вірусом SARS-CoV-2, так і при «Омікроні».

— Результати нашого аналізу показують, що рівень вітаміну D має бути нормальним, особливо в інфікованих SARS-CoV-2, — сказав один з авторів дослідження доктор Медичного центру Галілеї Аміель Дрор, пише Poradnik Zdrowie.

Цей неоціненний вітамін, що виробляється під дією сонця, можна знайти у жирних сортах риби (лосось, форель, сардини), яйцях, грибах.

Дослідження опубліковане у науковому журналі PLOS ONE.

Реклама
З 1970 року вдвічі подвоїлася кількість народжених близнюків
За даними Бази даних метаболомів людини (HMBD), з ...
Як нервові клітини реагують на тепло
Знання того, як клітини виявляють температуру та д...
Реклама
Противірусні препарати при ГРВІ
Респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ)Вірус парагр...
Ліки від ГРВІ
Ліки при легких ГРВІ Лікарські препарати при тяжки...
Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама