

Такі висновки були зроблені вченими під час дослідження під назвою «Дієти з низьким глікемічним індексом змінюють метаболізм ліпідів та впливають на зростання пухлини», опублікованому в авторитетному журналі Nature.
Чому це важливо знати?
Як зазначили автори дослідження, всі клітини, включаючи ракові, використовують ліпіди для створення захисних зовнішніх мембран. Підвищений рівень ліпідів у кето-дієті, можливо, дав пухлинам усі ліпіди, необхідні для створення нових клітинних мембран.
Вченим давно відомо, що ракові клітини ненажерливі та споживають велику кількість глюкози в міру свого зростання. Питання в тому, чи сповільнить їхнє голодування дефіцит глюкози без шкоди для решти тіла.
Дослідження
Щоб отримати відповідь, дослідники працювали з мишами, які мали пухлини підшлункової залози. Вони використовували низькокалорійну дієту для однієї групи, нормальну дієту для другої групи та кетогенну дієту з високим вмістом білка, високим вмістом жирів та низьким вмістом вуглеводів для третьої групи.
Результати
Тільки пухлини у тварин, які дотримуються низькокалорійної дієти, демонстрували повільніше зростання. Рівні глюкози були нижчими як при обмеженні калорій, так і при кето-дієті, але ліпіди також були нижчими при обмеженні калорій.
Результати показують, що ключем до уповільнення розвитку раку у цих мишей було голодування пухлин як по глюкозі, так і по ліпідам, як це робила тільки дієта з обмеженням калорій.
Важливі деталі
Вчені звернули увагу на те, що здорові тканини організму, як і раніше, потребують цих поживних речовин, і це одна з причин, через яку хворим на рак не слід змінювати свій раціон без клінічних вказівок. Але результати дослідження переконують, що використання дієти або ліків для обмеження споживання деяких ліпідів або їх використання клітинами може бути шляхом голодування пухлини без її подальшого зростання.
Дієтичні втручання можуть змінити рівні метаболітів у мікросередовищі пухлини, що може потім вплинути на метаболізм ракових клітин та змінити зростання пухлини. Вчені виявили, що тільки CR (обмеження калорій і певною мірою голодування) пригнічує зростання вибраних алотрансплантатів пухлини у мишей, що дозволяє припустити, що інші механізми сприяють гальмуванню росту пухлини.
Зміна доступності поживних речовин, що спостерігається при CR, але не при KD, – це нижчі рівні ліпідів у плазмі та пухлинах. Підвищуюча регуляція стеароїл-КоА-десатурази (SCD), яка синтезує мононенасичені жирні кислоти, необхідна для проліферації ракових клітин в збідненому ліпідами середовищі, а CR також знижує активність пухлини SCD, викликаючи дисбаланс між ненасиченими і насиченими жирними кислотами.
Ці дані припускають, що викликані дієтою невідповідності між активністю десатурації жирних кислот пухлини та доступністю певних видів жирних кислот визначають, чи впливають дієти з низьким глікемічним індексом на зростання пухлини.
«МП» також писала, що вчені визначили причини колоректорального раку у молодих людей.