

Це може стати причиною харчового отруєння
Рис має багато корисних властивостей. Він регулює рівень цукру в крові та забезпечує організм корисними мікроелементами. Однак його тривале зберігання при кімнатній температурі може бути небезпечним для здоров’я.
Варений рис є ідеальним живильним середовищем для воскових бактерій (Bacillus cereus). Ці бацили розвиваються протягом двох годин при температурі 25–35°C і можуть стати причиною важкого харчового отруєння. Зазвичай симптоми слабкі та тривають не більше 10 годин. Однак у маленьких дітей вони можуть спричинити зневоднення.
— Після варіння не залишайте рис надовго за кімнатної температури. Інакше від бактерій, які розвинуться там, неможливо буде позбутися, навіть при розігріванні страви. Такий рис можна тільки викинути, — пояснює дієтолог Міхал Вжосек, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Винятком є рис для приготування суші. Він містить оцет, тому його можна зберігати за кімнатної температури трохи довше.
Читайте також: Соус Васабі захищає від харчового отруєння сирою рибою: вчені