Дієтолог пояснив, чи можна їсти варений рис наступного дня

Дата створення: 06 Березня 2023
Дата оновлення: 15 Квітня 2023
Дієтолог пояснив, чи можна їсти варений рис наступного дня

Це може стати причиною харчового отруєння

Рис має багато корисних властивостей. Він регулює рівень цукру в крові та забезпечує організм корисними мікроелементами. Однак його тривале зберігання при кімнатній температурі може бути небезпечним для здоров’я.

Варений рис є ідеальним живильним середовищем для воскових бактерій (Bacillus cereus). Ці бацили розвиваються протягом двох годин при температурі 25–35°C і можуть стати причиною важкого харчового отруєння. Зазвичай симптоми слабкі та тривають не більше 10 годин. Однак у маленьких дітей вони можуть спричинити зневоднення.

— Після варіння не залишайте рис надовго за кімнатної температури. Інакше від бактерій, які розвинуться там, неможливо буде позбутися, навіть при розігріванні страви. Такий рис можна тільки викинути, — пояснює дієтолог Міхал Вжосек, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Винятком є рис для приготування суші. Він містить оцет, тому його можна зберігати за кімнатної температури трохи довше.

Читайте також: Соус Васабі захищає від харчового отруєння сирою рибою: вчені

medpravda
Автор: Редакція Медправда
Детальніше
Реклама
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Як позбутися стресу ефективно та безпечно
Діагностика зору: чому потрібно регулярно проходити обстеження
Реклама
Люксоптика
Користь та шкода глютену
Сухість при менопаузі
Реклама
Пробіотики та COVID-19
Мелатонін та COVID-19
Кому потрібен іригатор
Реклама