Дієтолог назвав продукти, які у спеку підвищують стомлюваність

У спекотні дні багато людей почуваються гірше. В основному це стосується людей похилого віку, дітей та пацієнтів з хронічними захворюваннями. У таку погоду велике значення має дієта. Слід знати, які продукти можуть допомогти пережити спеку, а які — ні.
— У спекотні дні не їжте смажені продукти та швидкоїжу, а також гострі страви. Замість морозива обирайте сорбети, — радить дієтолог кафедри харчування людини Вроцлавського університету (Польща) Моніка Мачков.
При виборі страв влітку слід дотримуватися двох правил: раціон повинен бути легкозасвоюваним та гідратаційним. Використовуйте сезонні овочі та фрукти. Найкращими будуть фрукти з великою кількістю води, такі як чорниця, кавун або полуниця. Для вечері підійдуть салати.
— Салати можна збагатити нежирним м’ясом або сиром, яйцями, рибою чи насінням бобових. Не варто забувати й про складні вуглеводи у вигляді макаронів із твердих сортів пшениці чи круп, — перераховує Мачков, передає Radio ZET.
За словами експерта, гарним рішенням також є креми-супи з додаванням насіння соняшнику або гарбуза.
Уникайте цих продуктів у спеку
- Смажені страви;
- швидкоїжу;
- солодощі;
- газовані напої;
- морозиво із високим вмістом цукру;
- алкоголь.
У спеку пийте якнайбільше високомінералізованої води, що містить магній, кальцій, натрій. Дітям, крім джерельної води, можна давати домашній компот. Добова потреба у воді у чоловіків становить 2,5 л, а у жінок — 2 л. У спеку слід пити більше води, але не у великих кількостях відразу, а часто невеликими порціями.