Дієтолог пояснив, яких вітамінів та мінералів зазвичай не вистачає хворим на діабет

Згідно зі статистикою, у найближчі 15–20 років кількість людей із цукровим діабетом може подвоїтися. Майже 90% таких хворих борються із цукровим діабетом ІІ типу. Для його лікування важливо підтримувати вагу в нормі, правильно харчуватися та бути фізично активним.
— Багато хворих на діабет для зниження рівня глюкози в крові приймають препарати, такі як метформін, які блокують засвоєння багатьох поживних речовин. Їхній дефіцит може призвести до порушення роботи серцево-судинної, нервової або імунної систем. Симптоми цих захворювань іноді помилково пов’язують із діабетом, тому пацієнти не повідомляють про них лікарів, — пояснює дієтолог Катажина Ліхосік.
При застосуванні протидіабетичних препаратів може порушитись засвоєння вітаміну В12. Його дефіцит призводить до розвитку анемії, недуг травної системи, а також неврологічним та емоційним розладам.
— Хорошими джерелами вітаміну В12 є риба та пісне м’ясо, а також яйця. Слід пам’ятати, що вітамін B12 міститься лише у продуктах тваринного походження, тому люди, які дотримуються веганської дієти, повинні приймати добавки з ним, — продовжує лікар.
Ще одним важливим інгредієнтом, всмоктування якого можна заблокувати за допомогою протидіабетичних препаратів, є фолієва кислота (вітамін В9). Разом з вітаміном В12 вона бере участь у процесах росту, розвитку та розмноження клітин. Також відповідає за кровотворні процеси та роботу нервової системи.
— Зелені овочі, такі як капуста, шпинат, салат, брюссельська капуста та петрушка, є джерелами фолієвої кислоти. Крім того, слід вживати зернові продукти, волоські горіхи, бобові, — каже Катажина Ліхосик.
Крім вітаміну В12 та фолієвої кислоти, необхідно забезпечити організм вітаміном D.
— Дослідження також показують, що недостатня кількість вітаміну D в організмі може сприяти розвитку депресії та проблемам зі сном. Також не можна забувати про величезну роль вітаміну D у зміцненні імунітету та підтримці гарного стану кісткової системи. Щоб заповнити його недолік, їжте рибу, яйця та молочні продукти, — радить експерт.
Ще однією дефіцитною речовиною може стати цинк. Він зміцнює імунну систему та підвищує опірність організму до інфекцій.
— Щоб забезпечити організмом цинк, включіть у раціон горіхи, насіння, злакові та молочні продукти, рибу та м’ясо. Дефіцит цинку також ускладнює концентрацію уваги та впливає на порушення сну та настрою, — нагадує Катажина Ліхосик, передає Radio ZET.