Дієтолог розповів про овоч, який провокує появу запалення

Помідори багаті на поживні речовини. Вони містять білок, клітковину, залізо, калій та багато вітаміну С. Вони також є джерелом лікопену, бета-каротину, зеаксантину і лютеїну, що підвищує їх оздоровчий ефект.
Дослідження показали, що лікопен перешкоджає виникненню інфаркту, ішемічної хвороби серця чи атеросклерозу. Цей барвник, який надає червоного кольору помідорам, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, включаючи рак шийки матки та простати. Вчені виявили, що вищі концентрації лікопену (понад 25 мг на день) можуть бути пов’язані зі зниженням рівня так званого «поганого» холестерину та артеріального тиску.
Дієтолог Карлін Вільямс на порталі EatingWell написала, що далеко не всі люди можуть їсти помідори. Вони можуть посилити запалення в організмі.
Томати, як зазначив фахівець, належать до сімейства пасльонових, які відрізняються наявністю різних алкалоїдів. Одному з них приписують прозапальний ефект. Щоправда, щоб завдати шкоди здоров’ю, необхідно з’їсти значну кількість цих алкалоїдів. Помідори в салаті або томатному соусі для піци абсолютно безпечні.
Шкідливим алкалоїдним елементом, що міститься в томаті, є томатин. Він міститься в зелених частинах рослини, наприклад у незрілих плодах. Однак у стиглому помідорі ця сполука присутня в мінімальній кількості, та її споживання безпечне для організму. Тільки вживання її у великих дозах може спричинити розлади травної системи: блювання, нудоту або діарею.
Експерт наголосила, що пасльонові овочі не викликають запалень, що підтверджується багатьма аналізами вчених. Однак тим, хто страждає на харчову чутливість або непереносимість, краще виключити їх з організму.
Кому слід відмовитися від помідорів
- Людям, у яких є гіперчутливість шлунка та виразки;
- Хворим з гастроезофагеальним рефлюксом;
- при підвищеному калії та хворобах нирок;
- при алергії на помідори.