Дієтолог розповів, як у салаті зберегти вітамін С

Вважається, що огірки краще не поєднувати з помідорами, оскільки вони містять аскорбат. Ця сполука з групи ферментів, що окислюють, руйнує вітамін С. Однак при попаданні в травний тракт аскорбат метаболізується і втрачає свою ефективність.
— Відмовляючись від салатів з помідорами та огірками, можна завдати більше шкоди здоров’ю, ніж користі, — попереджає дієтолог Беата Яблоновська-Літц, пише Medonet.
Експерт радить для зменшення дії аскорбінази додавати до салату лимонний сік або бальзамічний оцет. Саме так роблять у всьому світі при приготуванні салатів.
Руйнування вітаміну С відбувається не тільки під дією ферменту, що окислює, але навіть під впливом сонячного світла і повітря. Це не означає, що слід відмовлятися від овочів.
До того ж помідори та огірки є одними з найкорисніших овочів. Помідори, окрім вітаміну С, містять корисні для серця лікопен та калій. Огірки мають сечогінний ефект і запобігають появі набряків.
Дієтолог нагадує, що, згідно з рекомендаціями ВООЗ, у щоденному раціоні має бути не менше 400 г овочів та фруктів. Поки що багатьом не вдається споживати навіть 300 г овочів та фруктів на добу.