Дієтолог розповів, як відновити ушкоджений кишківник

Проблеми з кишківником впливають на роботу багатьох органів в організмі. Здоровий кишківник означає поліпшення не тільки загального самопочуття, а й психічного стану. Популярний польський дієтолог Міхал Кот вважає, що для відновлення мікрофлори кишківника необхідно зробити наступні кроки.
1. Усуньте «шкідливі» продукти
З меню слід повністю виключити всі продукти, які погано впливають на кишківник. Це смажені, гострі та солодкі страви, алкоголь. Не слід зловживати препаратами, наприклад, анальгетиками. Крім того, необхідно уникати перекусів, а також зменшити рівень стресу.
2. Віддавайте перевагу простій їжі
Складні страви з високим ступенем перероблення замініть овочами, фруктами, стравами, що легко засвоюються. Це поширюється і на інгредієнти, що впливають на травлення. Організму може не вистачати соляної кислоти, травних ферментів, клітковини. Також варто підтримати вироблення гормонів щитоподібної залози.
3. Не забувайте про пробіотики
Для перебудови мікробіому важливо використовувати ферментовані продукти, такі як квашена капуста, а також пробіотики та пребіотики.
4. Зміцніть імунітет
Четвертий етап регенерації кишківника полягає у підтримці слизової оболонки шлунково-кишкового тракту та зміцненні імунітету.
— Для мікробіоти корисні м’ясні бульйони, овочі, які містять поліфеноли. Цілющий вплив мають жирні кислоти омега-3, алое вера і зелений чай. Вони підтримують регенерацію кишківника та імунну систему, — пояснює Міхал Кот, цитує портал Poradnik Zdrowie.
5. Готуйте нові страви
Поступово вводьте до раціону нові продукти. Важливо зосередитися на постійній зміні навичок харчування. Швидке повернення до старих звичок може призвести до неприємних симптомів. Експерт радить керуватися правилом 80/20, згідно з яким 80% раціону мають становити здорові продукти, а 20% — менш корисні.
— Цей баланс є важливим для розвитку нових харчових звичок. Якщо вдасться відновити мікробіологічний баланс у кишківнику, ці 20% продуктів допоможуть не розтратити свої зусилля марно, — стверджує Міхал Кіт.
Проте дізнатися, яких інгредієнтів не вистачає організму, можна лише після проведення обстежень. А введення їх вимагає попередньої консультації з лікарем.