Дієтологи назвали продукти, які небезпечно поєднувати разом із кавою

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить випивати на день не більше 3–4 чашок кави, та й то у першій половині дня. Дієтологи додають: важливо не лише скільки ви п’єте цього ароматного напою, але й з чим. І пояснюють, із якими продуктами його краще не поєднувати.
1. Кава + алкоголь: звіряче поєднання
Деякі люди в стані алкогольного сп’яніння тягнуться до чашки міцного чорного еспресо. Вважається, що це — ідеальний спосіб швидко протверезіти. Але така комбінація може бути дуже небезпечною. Кофеїн дійсно може зняти сонливість, що виникає після хмільного, але не більше.
- Алкоголь є сильним депресантом, а кофеїн має дію, що стимулює. Така гримуча суміш може спровокувати небажану агресію.
2. Кава + молоко: сечокам’яна хвороба
Кава містить щавлеву кислоту, а молочні продукти — кальцій. Разом вони утворюють оксалати, які можуть накопичуватись у сечових шляхах у вигляді каменів. До того ж ці солі ускладнюють засвоєння кальцію, настільки необхідного для кісткової системи.
- Додайте в каву молоко. Невеликі порції з кофеїном безпечні для здоров’я.
3. Кава + бобові: сили не тримають
Сочевиця, нут, квасоля та соя багаті на залізо, необхідного для міцного імунітету. Однак кава, як і чай, негативно впливають на її засвоєння організмом. Внаслідок цього навалюється слабкість, з’являються головні болі та безсоння.
- Не поєднуйте бобові з кофеїном.
4. Кава + червоне м’ясо: удар по підшлунковій залозі
Червоне м’ясо (свинина, баранина, яловичина), як і бобові, є джерелом заліза. Воно також містить цинк, який відповідає за стан шкіри, волосся та нігтів, роботу підшлункової залози та зміцнює імунітет.
- Кава знижує засвоєння цинку, тому червоне м’ясо краще запивати водою або свіжим соком.