Достатньо не їсти м’ясо двічі на тиждень, щоб зменшити ризик розвитку раку на 10%

Такого висновку дійшли вчені Оксфордського університету (Великобританія)
Зниження споживання червоного або обробленого м’яса та збільшення кількості рослинної їжі, такої як фрукти, овочі та злаки, може знизити ризик розвитку колоректального раку, вважають англійські вчені.
Вони провели дослідження за участю 472 377 пацієнтів. Усіх добровольців розділили на кілька груп: тих, які регулярно їдять м’ясо (247 571), їдять м’ясо іноді (205 385), їдять переважно рибу (10 696) та вегетаріанців (8685). Після тривалого спостереження, яке тривало понад 11 років, був зафіксований 54 961 випадок онкологічних захворювань, включаючи колоректальний рак, рак молочної залози та передміхурової залози.
Як виявилося, найбільше до раку були розташовані учасники першої групи, які віддавали перевагу м’ясу. Ті, хто споживав м’ясо п’ять разів на тиждень, були схильні до нього на 9% менше, ніж ті, хто їв його щодня. Жінки, які дотримувалися вегетаріанського харчування, були схильні до розвитку раку молочної залози менше на 18%, ніж ті, що регулярно їли м’ясо. У чоловіків-вегетаріанців ризик розвитку раку передміхурової залози був на 31% нижчим, тоді як для тих, хто регулярно споживав рибну дієту, на 20%. Учасники двох останніх груп, зазначали вчені, не мали зайвої ваги, не курили та мало споживали алкоголю у порівнянні з м’ясоїдами.
Таким чином, вегетаріанські дієти, які включають меншу кількість м’яса, можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку, особливо кишківника, грудей та простати. Також достатньо виключити споживання м’яса двічі на тиждень, щоб зменшити схильність до онкології.
Дослідження було опубліковано у журналі BMC Medicin.
Читайте також: Овочі захищають від ожиріння, але не від серцевих захворювань: дослідження